Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijoje atskleistas karinio perversmo sąmokslas (atnaujinta 17.32 val., video)

Gruzijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad buvo atskleistas sąmokslas surengti šalyje karinį perversmą. Areštuoti keli aukšti karininkai. Į maištaujančią karinę bazę pasiųsta kariuomenė.
Gruzijos kariai artėja prie maištaujančios Muchrovanio bazės.
Gruzijos specialiųjų pajėgų kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip antradienį pareiškė ministerijos atstovas spaudai Šota Utiašvilis, į sąmokslą buvo įveltas pusės tūkstančio karių dalinys, įsikūręs Muchrovanio karinėje bazėje greta sostinės Tbilisio. Bazėje dislokuotas šarvuočių batalionas pasiskelbė nepaklusiantis vadovybės įsakymams.

Į maištaujančią Muchrovanio karinę bazę, esančią už 30 km nuo Tbilisio, po pietų pajudėjo kariuomenės daliniai. Liudininkai teigia, kad bazės kryptimi važiuoja tankai ir šarvuočiai.Sąmokslas atskleistas prieš pat NATO pratybas pagal programą „Partnerystė taikos vardan“, kurios Gruzijoje turi prasidėti trečiadienį, praneša CNN. Šių pratybų rengimu ne kartą piktinosi Rusija.

Š.Utiašvilis informavo žiniasklaidą, kad tarp sulaikytų įtariamų maištininkų yra Gija Gvaladzė, kuris praėjusiame dešimtmetyje vadovavo specialios paskirties daliniui „Delta“. Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai taip pat pareiškė, kad sulaikyti karininkai savo veiksmus derino su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Po G.Gvaladzės sulaikymo Rusijos Juodosios jūros laivyne paskelbta karinė parengtis“, – pareiškė Š.Utiašvilis ir pridūrė, kad „tarp sąmokslininkų ir Rusijos yra tiesioginis ryšys, jie iš jų gaudavo pinigų“.

Gruzijos vidaus reikalų ministerija kaip įrodymą pateikė operatyvinį vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip G.Gvaladzė derasi dėl pasirengimo maištui.

VIDEO: პუტარასტების რევანში

Kaip praneša Gruzijos naujienų portalas apsny.ge, pučistai planavo mažiausiai sužlugdyti tarptautines NATO pratybas, o maksimalus jų tikslas – surengti karinį perversmą. Kaip pagrindiniai perversmo vadovai įvardijami septyni generolai. Jiems neva už perversmo įvykdymą buvo pažadėta po 50 tūkst. dolerių.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pagal maištininkų planą turėjo prisidėti penki tūkstančiai Rusijos karių, kurie turėjo užimti Tbilisį.

Kaip praneša lenta.ru, į maištaujančią Muchrovanio karinę bazę, esančią už 30 km nuo Tbilisio, po pietų pajudėjo kariuomenės daliniai. Liudininkai teigia, kad bazės kryptimi važiuoja tankai ir šarvuočiai. Prieš tai visa ši karinė technika judėjo Tbilisio gatvėmis. Muchrovanio link nuskrido ir kariniai sraigtasparniai.

Papildyta 13.46 val. Derybas su maištaujančia Muchrovanio karine baze veda Gruzijos sausumos pajėgų vadas  Šmaga Telija, praneša Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. Apie derybų eigą ir rezultatus kol kas žinių nėra.

Reuters/Scanpix nuotr./Gruzijos kariai artėja prie maiataujančios Muchrovanio bazės.
Gruzijos kariai artėja prie maištaujančios Muchrovanio bazės.

Tuo tarpu Gruzijos televizijos kanalai tiesioginiame eteryje transliuoja kadrus, kuriuose matyti, kaip Muchrovanio link važiuoja tankai ir skrenda sraigtasparniai.

Papildyta 14.31 val. Kaip praneša AFP, Gruzijos vidaus reikalų ministerija išplatino dar vieną pranešimą, kuriame teigiama, kad karinio perversmo organizatoriai planavo nužudyti šalies prezidentą Michailą Saakašvilį. Pats prezidentas pareiškė, kad situacija šalyje kontroliuojama, o visuose Gruzijos kariniuose daliniuose įvesta nepaprastoji padėtis.

„Interfax“ praneša, kad taip pat sulaikytas ir buvęs nacionalinės gvardijos vadas Koba Kobaladzė. Jis įtariamas dalyvavimu rengiant karinį perversmą.

NATO pareigūnai kol kas nekomentuoja įvykių Gruzijoje, motyvuodami tuo, kad neturi pakankamai patikimos informacijos.

Papildyta 15.22 val. Š.Utiašvilis pareiškė, kad maištas Muchrovanio karinėje bazėje numalšintas. Pasak jo, didžioji dalis maištininkų, tarp jų ir bazės vadas, pasidavė. Pabėgti pasisekė tik keliems suokalbininkams, praneša AFP.

Papildyta 17.32 val. Rusijos Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad kaltindama Rusiją kažkokiomis provokacijomis Gruzijos vadovybė yra „liguistos fantazijos ir elgiasi neatsakingai".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius