Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijoje suimti fotografai kaltinami padėję „šnipų tinklui“

Gruzija penktadienį stengėsi išsklaidyti didėjantį susirūpinimą dėl keturių fotoreporterių arešto, sakydama, jog šie asmenys įtariami šnipinėjimu vienai užsienio valstybei ir kad jų suėmimas nesusijęs su žurnalistine veikla.
Žurnalistai
Fotografai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmąkart komentuodama tarptautinės žiniasklaidos bendruomenę pribloškusią žinią, Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio atstovė spaudai sakė, kad suimtieji keturi fotografai įtariami padarę didelę žalą valstybės saugumui.

„Turiu labai aiškiai pareikšti: ši byla susijusi su rimtu įsiskverbimu į mūsų institucijas, o ne su žurnalistika arba žiniasklaidos veikla“, – sakoma atstovės Mananos Mandžgaladzės pranešime.

Šie fotoreporteriai, tarp jų M.Saakašvilio asmeninis fotografas, buvo suimt naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Pareigūnai neįvardijo šalies, kurios naudai esą šnipinėjo įtariamieji, tačiau provakarietiška Tbilisio administracija anksčiau ne kartą buvo apkaltinusi Rusiją vykdant šnipinėjimo operacijas Gruzijos teritorijoje. Tokių incidentų buvo ir prieš, ir po trumpo abiejų šalių karo 2008 metais.

Fotografai kaltinami „perdavę konfidencialią informaciją – šiuo atveju rašytinius dokumentus arba konfidencialias programas – organizacijai, kuri laikoma šnipinėjimo tinklu, nurodė M.Mandžgaladzė.

Tarp įtariamųjų – M.Saakašvilio asmeninis fotografas Iraklijus Gedenidzė, kuris palaikė „glaudžius ryšius“ su Gruzijos lyderiu, pažymima atstovės pranešime.

Taip pat buvo suimti Europos fotonaujienų agentūros fotografas Zurabas Kurcikidzė, URM spaudos centro fotografas Georgijus Abdaladzė ir I.Gedenidzės žmona – vieno vietinio laikraščio fotografė Natija Gedenidzė.

G.Abdaladzės advokatas jo klientams mestus kaltinimus vadina absurdiškais.

„Kaip sako Abdaladzė, jis negalėjo prieiti prie jokių valstybės paslapčių, todėl negalėjo nieko perduoti“, – teisininkas Ramazas Činčaladzė sakė žurnalistams.

Jeigu šie fotografai būtų pripažinti kaltais dėl šnipinėjimo, jiems gresia iki 12 metų laisvės atėmimo, praneša vietos žiniasklaida.

Kiek žinoma, iki šiol jokie žurnalistai Gruzijoje nebuvo suimti už šnipinėjimą.

Žiniasklaidos teisių organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Reporters Sans Frontieres, RSF) išsakė susirūpinimą dėl galimų šių areštų padarinių spaudos laisvei šioje šalyje.

„Iš tiesų kelia nerimą, kad kai kurie iškiliausi Gruzijoje fotoreporteriai kaltinami šnipinėjimu“, – sakė šios organizacijos atstovas Johannas Bihras sakė naujienų agentūrai AFP.

Šie žurnalistai buvo suimti kitą dieną po to, kai devyni žmonės, tarp jų keturi Rusijos piliečiai, buvo nuteisti kalėti 11–14 metų dėl įtariamo dalyvavimo viename dideliame Maskvos remiamame šnipų tinkle Gruzijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius