Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijoje sulaikyti fotografai buvo susiję su Rusijos specialiosiomis tarnybomis

Gruzijos užsienio reikalų ministerija (URM) tvirtina, kad sulaikytieji fotoreporteriai palaikė ryšį su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir perdavinėjo joms slaptą informaciją.
Rusijai dirbę Gruzijos fotografai
Rusijai dirbę Gruzijos fotografai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per spaudos konferenciją šeštadienį URM atstovas pareiškė, kad Europos fotoagentūros EPA korespondentas Zurabas Kurcikidzė buvo susijęs su Rusijos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (VŽV) bendradarbiais.

URM atstovas oficialiai pranešė, kad Gruzijos VRM kontržvalgybos departamentas sulaikė Iraklijų Gedenidzę (prezidento administracijos fotografą), jo žmoną Natiją Gedenidzę, Zurabą Kurcikidzę (EPA fotokorespondentą) ir Giorgijų Abdaladzę (Gruzijos URM fotografą).

Pasak URM atstovo, tyrimo metu buvo nustatyta, kad Z.Kurcikidzė palaikė ryšį su Rusijos gynybos ministerijos VŽV bendradarbiais – Anatolijumi Sinicinu ir Sergejumi Okorokovu, kurių Gruzijos teisėsauga ieško dėl kaltinimų šnipinėjimu.

„Taip pat nustatyti Zurabo Kurcikidzės ryšiai su Rusijos piliečiais, kuriems sulaikytieji per Kurcikidzę perdavinėjo slaptą informaciją, pavyzdžiui, mainais už materialinį atlyginimą Iraklijus Gedenidzė ir Giorgijus Abdaladzė, atlikdami savo tarnybines pareigas, sugebėjo padaryti nuotraukų, kuriose buvo slaptos informacijos, ir perduoti Zurabui Kurcikidzei, o šis siuntė šią informaciją Maskvai“, – pareiškė Gruzijos URM.

Beje, kaip pažymėjo URM atstovas, atliekant sulaikytųjų Gedenidzės ir Abdaladzės asmeninių daiktų kratą, jų kompiuteriuose rasta nuotraukų su prezidento administracijos pastato dalių planais, informacija apie prezidento judėjimo maršrutus, prezidento vizitų ir susitikimų detales, kita slapta informacija.

URM taip pat išplatino I.Gedenidzės prisipažinimą – kad jis perdavinėjo už piniginį atlyginimą slaptą informaciją, nesusijusią su jo profesine veikla administracijoje.

Kaip vaizdo įrašuose kalba I.Gedenidzė, iš pradžių jis perdavinėjo kolegai Z.Kurcikidzei tik Gruzijos prezidento susitikimų nuotraukas, o vėliau kolega pareikalavo konfidencialaus pobūdžio informacijos apie prezidento Michailo Saakašvilio judėjimą, prezidento rūmų grafinę schemą ir kitą slaptą informaciją.

Pasak I.Gedenidzės, kai Z.Kurcikidzė pareikalavo informacijos, kuri nebuvo susijusi su jo tiesiogine veikla, jis mėgino atsisakyti bendradarbiavimo.

„Tačiau jis man parodė visus čekius, kurie įrodo atlyginimą už mano pateiktą informaciją ir šantažavo mane, – aiškino I.Gedenidzė. – Aš išsigandau ir tęsiau bendradarbiavimą su juo“.

Gruzijos URM pranešė apie Z.Kurcikidzės ryšius su Rusijos piliečiais A.Sinicinu ir S.Okorokovu, kurie esą yra Rusijos VŽV bendradarbiai ir kuriems jis siuntė slaptus dokumentus ir nuotraukas.

Kitas sulaikytasis, G.Abdaladzė savo kaltės nepripažįsta ir sako niekaip nesąs susijęs su slaptų nuotraukų perdavimu.

Gruzijos VRM paskelbė jo telefono pokalbių su Z.Kurcikidze įrašus, kuriuose kalbama apie atlyginimą už kai krias passluagas ir banko sąskaitos atidarymą pinigams gauti iš Vokietijos.

Europos fotoagentūros EPA korespondentas Z.Kurcikidzė, Gruzijos prezidento administracijos fotografas I.Gedenidzė ir jos žmona N.Gedenidzė, dirbanti viename vietinių laikraščių, taip pat Gruzijos URM fotografas G.Abdaladze buvo sulaikyti Gruzijoje naktį į liepos 7 dieną.

Anksčiau advokatas Cotnė Canava sakė žurnalistams, kad trims Gruzijos fotografams – G.Abdaladzei, Z.Kurcikidzei ir Iraklijui Gedenidzei – naktį į šeštadienį pareikštas kaltinimas šnipinėjimu. Sulaikyta fotografė Natija Gedenidzė tuo pačiu metu buvo paleista.

Tbilisio miesto teismas šeštadienį priėmė nutartį dėl kardomojo įkalinimo trims sulaikytiems fotoreporteriams, kaltinamiems šnipinėjimu.

Pasak advokato, teismo procesas, kuris bus uždaras, prasidės rugsėjo 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius