Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijos skandalas dėl kankinimų kalėjimuose prieš rinkimus pakenkė Michailo Saakašvilio partijai

Visoje Gruzijoje vykstantys protestai dėl vaizdajuosčių, kuriose matyti kankinami kaliniai, prieš spalio 1-osios rinkimus pakenkė prezidento Michailo Saakašvilio partijai ir padidino milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio koalicijos galimybes laimėti, sako analitikai.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalyje kilus pasipiktinimui jau atsistatydino du ministrai, tarp jų – įtakingas vidaus reikalų ministras. Tai, ką pati valdžia pripažino esant brutaliais teisių pažeidimais Tbilisio kalėjime, pasmerkė ir tarptautinė bendrija.

Pasipiktinimas neslūgsta ir prieš parlamento rinkimus, per kuriuos valdančiajai M.Saakašvilio partijai rimtą iššūkį mes turtingiausio šalies žmogaus B.Ivanišvilio vadovaujama opozicijos koalicija.

„Tai labai reikšmingas smūgis (valdančiajai partijai)", – sakė Gruzijos politikos analitikas Gija Nodija, buvęs M.Saakašvilio vyriausybės ministras.

„Tai tikrai sumažino jų galimybes, bet vis dar sunku pamatuoti, kiek", – sakė jis.

Prieš tai, kai praėjusią savaitę kilo šis skandalas, dauguma apklausų rodė, kad M.Saakašvilio Jungtinis nacionalinis judėjimas įveiks B.Ivanišvilio bloką  „Gruzijos svajonė", ir vis dar neaišku, ar kilęs triukšmas gali atimti iš valdančiosios partijos lauktą pergalę.

Šis skandalas  „paveiks ir rinkimų baigtį, ir situaciją po rinkimų", – sakė Aleksandras Rondelis iš Tbilisyje įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų instituto.

Valdžia skubiai ėmėsi slopinti visuomenės pyktį ir kalėjimų reikalų ministru paskyrė kalėjimų sistemą kritikavusį šalies žmogaus teisių ombudsmeną, be to, nusiuntė į kalėjimus policininkus, kurie pakeitė kalėjimų prižiūrėtojus, ir pažadėjo iš pagrindų pertvarkyti kalėjimus.

„Vyriausybės atsakas buvo stiprus, skubus ir adekvatus, bet ji tiesiog neturi pakankamai laiko (iki rinkimų), kad sumažintų žalą, kurią patyrė dėl šios krizės", – sakė A.Rondelis.

„Gruzijos svajonei" tai buvo dovana, apie kurią ji būtų galėjusi tik svajoti, ir ji ja labai gerai naudojasi", – pridūrė jis.

Tuo tarpu M.Saakašvilis sakė, kad šie  „baisūs" pažeidimai neturėtų būti naudojami  „politiniams dividendams" gauti.

Būsimi parlamento rinkimai yra labai svarbūs Gruzijos ateičiai, nes 2013 metais, kai baigsis antroji ir paskutinė M.Saakašvilio kadencija prezidento poste, prezidento institucijos vaidmuo pagal konstitucijos pataisas sumažės, o parlamento – išaugs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius