Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas „Islamo valstybės“ sostinėje primena nesibaigiantį košmarą

Užmėtymas akmenimis ir mirties bausmė. Mokykla uždaryta. Net ir toks mažas malonumas kaip šokoladas – didelė prabanga, nes daugelis žmonių negali dirbti. Tokią kasdienybę išgyvena „Islamo valstybės“ piliečiai, gyvenantys džihadistų sostinėje Rakoje, rašo CNN.
„Islamo valstybės“ teroristai Rakoje
„Islamo valstybės“ teroristai Rakoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mes negyvename, mes tiesiog neturime gyvenimo“, – kalba 27-erių moteris, gyvenanti Rakoje, kur gyvena tūkstančiai žmonių. Tiesa, didžioji dalis jų su teroristų tinklu neturi nieko bendro.

Šie žmonės gyvena savaip islamą interpretuojančios „Islamo valstybės“ gniaužtuose ir iš čia negali pabėgti – keliai uždaryti, aplink patikrinimo punktai. Reikia net gerai pagalvoti prieš bet ką skelbiant internete – džihadistai seka kiekvieną jų piliečių žingsnį.

Vietiniai pasakoja, kad Rakoje neįmanoma rasti darbo. Gydytojai, teisininkai ir kiti specialistai – bedarbiai. Norint gauti darbą reikia stoti į teroristų gretas.

JAV vadovaujama koalicija Raką pradėjo bombarduoti 2014 metų rugsėjį. Prie šios koalicijos prisijungė Rusija, Prancūzija, o visai neseniai ir Didžioji Britanija. Šalys atakuoja Siriją, tačiau didžiausi kirčiai tenka „Islamo valstybės“ sostinei.

Moteris, gyvenanti Rakoje, CNN pasakojo, kad šis vieta primena vaiduoklių miestą. Rusijos lėktuvų bombos griovė namus, esančius jos kaimynystėje, tačiau daug pastatų dar stovi. Tačiau elektros nėra. Kaip ir vandens. Šios komunalinės paslaugos įjungiamos tik tuo metu, kai to nori džihadistai.

Džihadistai naudojasi civiliais – gyvena kartu su jais tuose pačiuose namuose, taip apsisaugodami, kad koalicijos pajėgos atsisakys smogti ne kariniams teroristų objektams, o civilių pilniems namams.

„Žmonėms šie oro smūgiai suteikia viltį, kad taip bus atsikratyta „Islamo valstybės“ teroristų“, – CNN sakė dar vienas Rakoje gyvenantis aktyvistas.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ teroristai
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ teroristai

Anksčiau Raka buvo vienas liberaliausių Sirijos miestų. Čia buvo galima elgtis taip, kaip nori. Pavyzdžiui, dėvėti norimus drabužius. Tačiau Basharo al Assado sukurta tikrovė nebuvo tobula.

„Režimo saugumo pajėgos anksčiau suiminėdavo žmones. Dabar tai daro vadinamoji Islamo policija. Anksčiau sveikindavome prezidentą, dabar turime šlovinti Kalifą“, – pasakojo Rakos gyventojas.

Gydytojai, teisininkai ir kiti specialistai – bedarbiai. Norint gauti darbą reikia stoti į teroristų gretas.

Viskas pasikeitė 2013 metais, kuomet dar mažai kam žinomos „Islamo valstybės“ kovotojai perėmė miesto kontrolę, sudaužė buvusio šalies prezidento Hafezo al Assado statulą ir įvedė savo islamo įstatymus.

Nuo tada viskas greitai pasikeitė. Kiekvieną rytą, kaip CNN pasakojo vietinis gyventojas, miestas atrodė vis labiau konservatyvus.

Atsirado draudimai moterims vaikščioti vienoms, buvo ribojama jų apranga, net liepiama slėpti plaukus. Taip pat atsirado draudimas rūkyti. Miestą sukaustė baimė.

Dauguma Rakos gyventojų teigia, kad nenori gyventi „Islamo valstybės“ gniaužtuose, tačiau neturi kito pasirinkimo.

„Žmonės iš viso pasaulio turi žinoti, kad mes nesame „Islamo valstybė“. Mes esame žmonės, kurie nepritariame jiems. Esame žmonės, kurie kenčia nuo jų žiaurumo“, – aktyvistas pasakojo CNN.

Ji taip pat priminė ir šiurpias atakas Paryžiuje: „Tegul šių atakų aukos ilsisi ramybėje, tačiau vos kelios teroro valandos sujaudino visą pasaulį. Įsivaizduokite, mes tokiomis sąlygomis gyvename jau dvejus metus. Mūsų svajonė paprasta – gyventi normalų gyvenimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius