Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas Kinijos kaime, kurio oficialiai nėra

Mėlynojo Drakono kaimo Kinijoje gyventojų buitis gali atrodyti tipiška šiai šaliai. Tačiau tai nėra tipiškas kaimas. Šalies valdžia įsitikinusi, kad šio kaimo nėra, skelbia BBC tinklalapis.
Kinijos kaimas, kuris oficialiai neegzistuoja
Kinijos kaimas, kuris oficialiai neegzistuoja / Nuotr. iš „YouTube“
Temos: 1 Kinija

Šio kaimo negalima rasti žemėlapyje, į jį nėra tiekiama elektra, niekas iš jo gyventojų neturi asmens identifikavimo dokumentų, kurie reikalingi socialinėms paslaugoms gauti, dirbti ar keliauti po šalį.

Šio kaimo problemos prasidėjo daugiau nei prieš dešimt metų, kai jo teritorijoje Kinijos valdžia pastatė vandens saugyklą. Jos reikėjo, kad geriamasis vanduo būtų tiekiamas į netoliese įsikūrusį Harbino miestą, išgarsėjusį ledo skulptūromis.

Apie 200 namų buvo nugriauti, o kaimo gyventojai gavo labai mažas arba jokių kompensacijų. Tai tipiška Kinijai istorija – kaimų gyventojai ekonominio augimo labui turi palikti savo namus. Tačiau jos pabaiga ne visiškai tipiška. Kai kurie gyventojai be oficialaus leidimo netoli vandens saugyklos pasistatė naują kaimą. Tai buvo pasipriešinimo aktas – žmonės ryžosi neklausyti valdžios. Ir turėjo už tai sumokėti.

Harbino miesto valdžia buvo kategoriška – ji pareiškė, kad kaimo gyventojai gavo „dideles“ kompensacijas, naujas kaimas yra „nelegalus“ ir negali ten būti, nes teritorija gali būti užlieta.

Dabar valdžiai nepaklususio kaimo gyventojai – nuolatinėje kovoje. Qi Yahui turi du vaikus – nė vienas jų neturi oficialaus gimimo liudijimo. Oficialiai jų net nėra. Vienas iš vaikų eina į netoliese esančio kaimo mokyklą – tačiau vietoje to, kad mokslą gautų, kaip ir priklauso, nemokamai, turi už tai mokėti. Ir šeima bijo, kad problemos nesibaigs niekada. „Kai jie gimsta, auga, eina į mokyklą, veda, susiranda darbą, nėra jokio būdo parodyti, kad jie egzistuoja. Kai jie miršta, mes tiesiog juos palaidojame“, – sako Qi Yahui.

Kitas kaimo gyventojas Liangas Quiquanas grįžęs iš darbo laukuose sukasi prie krosnies. Tai vienintelis gyvenimas, kurį jis žino. Tačiau vyras pasiryžęs niekada nepalikti kaimo. „Jie nori mus priversti išvykti, tačiau mes nepadarėme nieko blogo. Valdžia negali pasakyti, kad mes turime apleisti savo žemes ir išvykti. Mes to nepadarysime“, – sako vyras.

Ateinant nakčiai šeima ruošiasi savo guolius lovoje, įrengtoje virš krosnies. Jie praleis dar vieną naktį kaip svečiai savo pačių žemėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius