-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gyvenimas Sibire spaudžiant 60 laipsnių šalčiui

Sibire žiemą temperatūra gali nukristi iki 60 laipsnių šalčio. Tai viena iš šalčiausių vietų Žemėje, kurioje gyvena žmonės. BBC žurnalistas Adamas Mynottas domėjosi, kokia yra tokiomis neįprastomis sąlygomis gyvenančių Oimiakono rajono žmonių kasdienybė.
Žiemos raštai ant stiklo
Žiemos raštai ant stiklo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Šaltis Sibiras

Buvo siaubingai šalta. Išlipęs iš Maskvos į Jakutską, Rytų Sibire, atskridusio lėktuvo, negalėjau patikėti, kad žmonės išgyvena tokiomis žiauriomis oro sąlygomis ir, negana to, dar visai neblogai. Ir tai buvo tik pati mano dešimties dienų kelionės šiame regione pradžia. Kai atvykau čia, temperatūra siekė -32 laipsnius Celsijaus. Po kurio laiko teko susidurti su dar baisesnėmis oro sąlygomis.

Vienas iš pirmųjų dalykų, į kurį atkreipiau dėmesį Jakutske, – ant didžiulių betono ir plieno statramsčių, iškeliančių maždaug 2 metrus virš žemės, suręsti pastatai. Tačiau Valentinas Spectoras, „Permafrost“ instituto vyresnysis analitikas, man pasakė, kad statramsčiai niekaip nesusiję su potvyniais.

Mokslininkas paaiškino, kad vasarą, kai temperatūra pakyla iki daugiau nei 40 laipsnių karščio, viršutinis sušalusios žemės sluoksnis sušyla ir atitirpsta. Kai kuriose vietose ši žemė atitirpsta iki vieno metro gylio, kitose – iki trijų. Šis aktyvus sluoksnis, kaip kad jį vadino V.Spectoras, yra labai nestabilus, todėl pastato pagrindą būtina įmūryti į giliai žemėje esantį amžinąjį įšalą. Antraip dėl minėto viršutinio žemės sluoksnio atšilimo vasarą pastatai tiesiog sugriūtų.

Tikriausiai buvo šalčiau, tačiau termometras rodo tik iki -63 laipsnių.
Kaip sakė V.Spectoras, 65 proc. Rusijos pastatyta ant amžinojo įšalo, o kai kuriose vietose, Sibire, žemė įšala net iki 1 500 metrų gylio.

„Šokiruojamai skausminga“

Amžinasis įšalas kelia daugybę kitų sunkumų. Nors vasaros čia karštos, užtrunka gana ilgai, kol viršutinis žemės sluoksnis atsikrato įšalo. Taigi ūkininkams lieka vos kelios derlingos savaitės.

Antrą kelionės dieną nuskridome į Ust-Nerą. Čia oro temperatūra buvo dar dešimt laipsnių šaltesnė – apie -42 laipsniai Celsijaus. Tai buvo dar vienas šokas mano gyvybės palaikymo sistemai. Iš oro uosto važiuodamas į miestą pastebėjau į  laidotuves vykstančių automobilių koloną. Laidotuvės – dar viena problema, kurią sąlygoja amžinasis įšalas: kaip vidury žiemos palaidoti mirusiuosius? Iškasti duobę užtrunka dvi tris dienas.

Buvau bepriprantąs prie šalčio, tačiau man vis dar buvo šokiruojamai sunku. Žiemą čia niekas neina į lauką, nebent neišvengiamai būtina tai padaryti. Ir galiausiai, kai tai daroma, labai šiltai apsirengiama. Kailinės kepurės ir ilgi kailiniai – neatskiriamas šio regiono atributas.

Ilgi kailiniai gali kainuoti daugiau nei 1 550 JAV dolerių (per 4 000 litų). Ši suma iš esmės nepasiekiama daugeliui vietos žmonių, kurių vidutinė mėnesinė alga yra apie 600 JAV dolerių (bemaž 1 600 litų). Tačiau kailiniams įsigyti galima pasiimti paskolą – bankai skolina žmonėms, kad jie galėtų nusipirkti reikalingą apdarą.

Į šį regioną atvykau su keliais rinkiniais apatinių drabužių, sulaikančių šilumą. Tačiau man labai trūko geros kepurės. Vietos žmonės man sakė, kad tikra kailinė kepurė būtų vienintelis sprendimas, norint apsisaugoti nuo šalčio, tačiau nenorėjau būti atsakingas už lapės ar kiškio mirtį. Be to, tikro kailio kepurės buvo labai brangios, taigi pasirinkau dirbtinio kailio.

Dėl tokio mano sprendimo valdžios paskirtas ir mane kelionėje lydintis gidas prunkštelėjo. „A, „Greenpeace“, – šyptelėjo jis.

Gulago išbandymas

Ust-Neros miestas, iš pradžių buvęs nedidelė gyvenvietė, įkurtas, kai 1937 metais geologai atrado šiame regione aukso ir kitų mineralų.

Sovietų Sąjungos lyderis Josifas Stalinas į po žeme slypinčius turtus žvelgė kaip į vieną iš sprendimų kovojant su „valstybės priešais“ ir išsiuntė tūkstančius politinių kalinių į gulagus Sibire, kad šie kastų auksą ir kitus mineralus.
 

Mikhailas Ivanovas yra vienas iš nedaugelio gulago darbininkų, išgyvenusių sunkų išbandymą ir vis dar esančių gyvų. Su akademiku ir istoriku susitikau jo namuose Jakutske. Jis man papasakojo, kad jo nusikaltimas buvo tas, kad gyrė rašytojo, apkaltino nacionalizmu, darbus. Po netikro teismo M.Ivanovas buvo išsiųtas dirbti į anglių kasyklą.

„Jei per dieną prikasdavau 25 karučius, pilnus anglies, tuomet gaudavau du dubenėlius košės. Jei nepavykdavo prikasti 25, gaudavau vieną“, – pasakojo vyras.

Šios kasyklos tebedirba, žinoma, esant visiškai kitokioms sąlygoms. Angliakasių atlyginiami į šias kasyklas pritraukia žmonių iš visos Rusijos ir net užsienio. Būtent kasyklos padeda palaikyti ekonomiką šiame nederlingame ir šaltame regione. Be kasyklų Oimiakono miestas, pati šalčiausia Žemėje vieta, kurioje gyvena žmonės, tikriausiai gyvybę regėtų tik vasarą, kai elnius čia ganytų piemenys.

Kai lankiausi Badrano aukso kasykloje, temperatūra lauke buvo -45 laipsniai Celsijaus. Tokį šaltį iškęsti labai sudėtinga.

Andrejus Dubovas, dirbęs kasyklose dešimtį metų, man tvirtino, kad toks šaltis – ne problema. „Šiltai apsirengiu, oras sausas. Taigi klimatas čia geresnis nei daugelyje kitų Rusijos dalių“, – aiškino vyras. A.Dubovas prisiminė, kad šalčiausia temperatūra, kurią jis pamena, buvo 63 laipsniai šalčio.
 

„Tikriausiai buvo šalčiau, tačiau termometras rodo tik iki -63 laipsnių“, – pasakojo vyras.

Po žeme, ten, kur dirba angliakasiai, temperatūra siekia 15–20 laipsnių šalčio. Atrodytų, kad tokia temperatūra – pasibaisėtina, tačiau kasykloje oras neįtikėtinai švelnus ir net šiltas.

Šalčiausia temperatūra, kurią teko iškęsti lankantis Sibire, buvo 53 laipsniai šalčio. Buvo taip šalta, kad praleidus ne daugiau nei penkias minutes lauke pavienes kūno vietas pradėjo skaudėti, rankų ir kojų pirštai atšalo labai greitai, nepaisant trijų sluoksnių storų kojinių ir dvejų porų pirštinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius