-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hagoje atidarytas tribunolas, kuriame bus teisiami Al Hariri žudikai

Hagoje sekmadienį per specialią ceremoniją buvo atidarytas tribunolas, kuriame bus teisiami įtariami buvusio libaniečių premjero Rafiqo Al Hariri žudikai.
Rafiqo Al Hariri kapas
Rafiqo Al Hariri kapas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sveikinu jus Specialiojo tribunolo Libanui atidarymo ceremonijoje“, – susirinkusiems svarbiems asmenims, diplomatams ir žurnalistams sakė registratorius Robinas Vincentas. Šis seniai lauktas renginys įvyko naujojoje tribunolo būstinėje buvusiame olandų žvalgybininkų pastate Leidschendamo priemiestyje.

Tarp svečių buvo Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus pavaduotoja teisiniams reikalams Patricia O'Brien, Libano ambasadorius Nyderlanduose Zeidanas al Saghiras ir tribunolo vyriausiasis kaltintojas Danielis Bellemare'as.

D.Bellemare'as vadovavo tarptautiniam tyrimui dėl virtinės išpuolių prieš Libano politikus ir žurnalistus, pirmiausia – dėl R.al Hariri nužudymo 2005 metų vasarį, kai susprogdinus automobilį taip pat žuvo 22 kiti žmonės.

Tai buvo vienas didžiausių politinio smurto aktų Libane nuo 1975-1990 metų pilietinio karo; jis privertė Siriją išvesti iš Libano 29 metus jame buvusias savo pajėgas.

Šis tribunolas, kuris buvo įsteigtas pagal JT Saugumo Tarybos 2007 metų birželio rezoliuciją, taikys Libano baudžiamąjį kodeksą. Jam suteiktas pradinis trejų metų mandatas, kurį bus galima pratęsti. R.Vincentas prognozavo, kad greičiau prireiks kokių penkerių metų.

Kada tribunolas pradės savo pirmąjį teismo procesą, neaišku. Saugumo sumetimais, 11 tribunolo teisėjų pavardės laikomos paslaptyje, bet aišku, kad keturi teisėjai bus libaniečiai.

Iš pradžių JT tyrimo metu R.al Hariri nužudymu buvo įtariami aukšti pareigūnai, artimi Sirijos prezidentui Basharui al Assadui. Damaskas nuolat neigė, kad yra kaip nors su tuo susijęs.

Atvirame laiške Libano liaudžiai D.Bellemare'as šeštadienį žadėjo „daryti visa, kas žmogaus jėgoms ir teisiškai įmanoma, kad tiesa paaiškėtų ir kad už nusikaltimus, kurie yra mūsų jurisdikcijoje, atsakingi asmenys galiausiai būtų patraukti atsakomybėn“.

Dėl tos žmogžudystės Libane jau beveik ketverius metus laikomi keturi libaniečių generolai. Vieno jų advokatas Akramas Azuri praėjusią savaitę sakė, kad jie tribunolo atidarymo nebijo.

„Jų sąžinė švari, jie dėl to tribunolo neturi jokių problemų. Jie nekantrauja, kada jis pradės dirbti“, – sakė jis.

Kitus tris įtariamuosius – civilius asmenis, įtariamus informacijos nuslėpimu ir tyrimo klaidinimu, trečiadienį Libanas paleido už užstatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius