-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haičio gyventojų didžiausia viltis: nelegaliai prasmukti į JAV (atnaujinta 13.53 val.)

Haityje ir toliau tvyro chaosas, baimė, sunku kol kas kalbėti ir apie saugumo palaikymą. Vis dėlto kai kurios žiniasklaidos priemonės jau įžvelgia atsigavimo ženklų.
Žmogus Haičio gatvėje
Žmogus Haičio gatvėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „La Repubblica“, Haičio sostinės gyventojai nesijaučia saugūs ir ne itin tiki, kad tvarka gali būti įvesta. Šio leidinio žurnalistas teigia, kad gatvėse beveik nematyti policijos automobilių, išskyrus keletą, bet ir tai mažiausiai pavojingose vietose. Kai kurie policininkai žuvo per žemės drebėjimą, o likę gyvi stengiasi nesirodyti viešumoje – dažniausiai iš baimės, kad su jais bus susidorota, mat šioje šalyje pareigūnai nuo seno yra užsitarnavę reputaciją žmonių, besirūpinančių tik turtuolių interesais. Policijos komisariate apsilankiusiam žurnalistui pareigūnai pasakojo, kad tvarkos įvesti jie nesugebėtų, nes jų likę vos 34.

Laikraštyje rašoma, kad visur tvyro nusiminimo ir baimės atmosfera. Tiesa, vietos gyventojai žurnalistams pasakoja niekada neturėję daug valgio ir vandens, o skurdas daugeliui jų tapo nuolatine būsena.

Haičio gyventojų pagrindinė viltis dabar – kokiais nors būdais patekti į Jungtines Valstijas. Jie slapčia bando patekti į amerikiečių karo laivus, tačiau JAV atstovai kategoriškai pareiškė, kad nelegaliai į JAV Haičio gyventojai nepateks. Griebtasi ir priemonių prieš į laivus bandančius pakliūti viltį praradusius žmones – anksčiau laivai sustodavo 6 kilometrai nuo kranto, dabar jie stoja net 30 kilometrų nuo kranto, taip tikintis, kad žmonės jų nepasieks.

Vis daugiau kalbama ir apie tai, kokį vaidmenį numačiusi JAV Haityje. Ši šalis sulaukia kritikos, kad ketina okupuoti salą, pasiųsdama čia tūkstančius savo karių. Pabrėžiama, kad gyventojams visų pirma reikia ne karių, o medikamentų, maisto ir vandens.

Tuo tarpu CNN praneša, kad Haičio sostinėje gyvenimas pamažu grįžta į savo vėžes.  Praėjus savaitei po šalį sukrėtusio žemės drebėjimo, nusinešusio, skirtingais skaičiavimais, nuo 50 iki 200 tūkst. gyvybių, Haičio sostinėje dirbantys žurnalistai pastebi šiokių tokių atsigavimo ženklų.

Pranešama, kad iki šiol daugelyje šalies sostinės vietų nėra elektros, tačiau jau pradėjo veikti šviesoforai ir kol kas vis dar chaotiškas automobilių eismas gatvėse. Tai ir Jungtinių Tautų automobiliai, mašinos, kuriomis vežiojamas vanduo.

Atnaujinta 13.53 val. „The Guardian“ aprašo įvykį, kuris paliudija, jog Haityje dabar žmogiškumo suvokimas yra beveik išnykęs. Laikraštis rašo, kad 15-metę policininkas nužudė už tai, kad ši iš parduotuvės pavogė paveikslų. Paauglė buvo nužudyta šūviu į galvą.

Kol kas nežinoma, ar policininkas specialiai taikėsi į galvą, ar mėgino šūviais virš žmonių galvų išvaikyti minią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius