-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haitį nusiaubęs žemės drebėjimas galėjo nusinešti 200 tūkst. gyvybių

Nevilties apimti Haičio gyventojai praėjus trims paroms po žemės drebėjimo, kuris, pasak pareigūnų, galėjo nusinešti 200 tūkst. gyvybių, tebelaukia tarptautinės pagalbos ir maisto, šalyje vis labiau didėja įtampa.
Žemės drebėjimo padariniai
Žemės drebėjimo padariniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pastarosios nelaimės paralyžiuota Haičiui vyriausybė suteikė Jungtinėms Valstijoms teisę kontroliuoti pagrindinį šalies oro uostą ir užtikrinti, kad būtų priimami lėktuvai, gabenantys iš užsienio humanitarinės pagalbos siuntas ir kad jos kuo greičiau pasiektų šią neturtingą Karibų jūros šalį.

Sunkvežimiai vežė lavonus į paskubomis prie sostinės Port o Prenso iškastus masinio laidojimo kapus, tačiau manoma, kad po griuvėsiais liko dar tūkstančiai žuvusiųjų.

„Surinkome jau apie 50 tūkst. lavonų, – sakė Haičio vidaus reikalų ministras Paulis Antoine'as Bienas–Aime naujienų agentūrai „Reuters“. – Numatome, kad žuvusiųjų iš viso bus 100–200 tūkst., nors tikslaus skaičiaus nesužinosime niekada.“
Pasak Haičio visuomenės saugumo valstybės sekretoriaus Aramicko Louis (Aramiko Luji), masinėse kapavietėse palaidota apie 40 tūkst. lavonų.

Jeigu paaiškės, kad prognozuojamas aukų skaičius yra tikslus, antradienį Haitį sukrėtęs žemės drebėjimas, sostinėje sugriovęs daugybę pastatų, gali būti pripažintas patekusiu į daugiausiai gyvybių nusinešusių žemės drebėjimų dešimtuką.

Haičio sveikatos apsaugos ministras Alexas Larsenas sakė „Reuters“, jog reikės atstatyti tris ketvirtadalius Port o Prenso.

Praėjus trims dienoms, marodierių gaujos pradėjo apiplėšinėti gyventojus, apsistojusius improvizuotose stovyklose, kurios buvo įkurtos pastatų nuolaužomis ir lavonais nuklotose gatvėse. Kalvoto miesto kvartalus tebekrėtė pakartotiniai požeminiai smūgiai.

Pareigūnai praneša apie plėšikavimą ir didėjantį išsigelbėjusių žmonių pyktį dėl delsimo suteikti labai reikalingą pagalbą.

Tuo tarpu JAV ir kitos šalys skubiai siunčia maistą, vandenį ir medicinos priemones, kurios gabenamos į perpildytą oro uostą, nuniokotą jūros uostą ir vežamos griuvėsiais užverstomis gatvėmis.

Alkani gyventojai grūmėsi dėl maisto maišų, kurie buvo dalijami iš Jungtinių Tautų (JT) sunkvežimių Port o Prenso centre.Numatome, kad žuvusiųjų iš viso bus 100–200 tūkst., nors tikslaus skaičiaus nesužinosime niekada.

Vienas aukštas JT pareigūnas perspėjo, kad badas gali išprovokuoti neramumus, jeigu skubiai nebus suteikta pagalba, nors „kol kas“ tvarką gatvėse dar pavyksta palaikyti.

„Buvo keli incidentai, kai žmonės plėšikavo arba grūmėsi dėl maisto. Jie netekę vilties, nes tris dienas negavo maisto ir nesulaukė jokios pagalbos“, – JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas taikdariškų misijų reikalams Alainas Le Roy sakė televizijos PBS naujienų laidai.
 
„Turime pasirūpinti, kad padėtis nepablogėtų, tačiau, kad tai pasiektume, būtina pasirūpinti, kad kuo greičiau būtų pradėta teikti pagalba ir kad žmonės, kuriems labai reikalingas maistas ir vaistai, kuo greičiau jų gautų“, – pridūrė pareigūnas.

Susilpnėjusi Haičio vyriausybė taip pat neturėjo didesnių galimybių sureguliuoti šią krizę. Žemės drebėjimas sugriovė prezidentūros rūmus; sostinė liko be ryšio ir elektros.

Haičio prezidentas Rene Prevalis (Renė Prevalis) ir premjeras Jeanas Maxas Bellerive'as apsistojo ir dirba policijos būstinėje.

„Nebeturiu namų, nebeturiu telefono. Dabar čia mano rūmai, – prezidentas sakė interviu „Reuters“. – Privalome aprūpinti degalais..., sunkvežimiais, kurie renka lavonus. Ligoninės pilnos; jos nesusidoroja.“
 
JAV prezidentas Barackas Obama, kuris iš pradžių įsipareigojo nedelsiant skirti nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai šaliai 100 mln. dolerių, pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos padarys viską, ką gali, kad būtų išgelbėtos gyvybės, taip pat padės Haičiui atsistoti ant kojų.

„Nuniokojimo mastas – nepaprastas..., o netektys – veriančios širdį“, – B.Obama sakė kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose.

Jis nurodė, kad Jungtinės Valstijos, Brazilija, Meksika, Kanada, Prancūzija, Kolumbija, Rusija, Japonija, Didžioji Britanija ir kitos šalys sugebėjo atskraidinti į Haitį gelbėtojų, logistikos specialistų ir pagalbos siuntų. Tebeplūstant humanitarinės kroviniams, Baltieji rūmai tikisi, kad sutvarkyta logistika padės paspartinti ir veiksmingiau vykdyti pagalbos teikimą.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) šeštadienį planuoja susitikti su R.Prevaliu Port o Prenso oro uoste. JT generalinis sekretorius Ban Ki–moonas į Haitį atvyks sekmadienį.

Lėktuvais ir laivais atvyko gelbėtojų komandos su dresuotais šunimis, gydytojai ir ryšių specialistai. Taip pat buvo atgabenta palapinių, vandens valymo priemonių ir maisto, tačiau silpniausia pagalbos grandimi tapo per mažas oro uostas.Neturime atsargų. Mums reikalingos chirurginės pirštinės, antibiotikai, antiseptikai, dezinfekcijos priemonės.

Per žemės drebėjimą buvo smarkiai apgadintas oro uosto skrydžių kontrolės bokštas. Oro dispečerių pareigas perėmė JAV kariškiai, dirbantys prie salos krantų atplaukusiame branduoliniame lėktuvnešyje.

Lėktuvnešis „Carl Vinson“, turintis 19 sraigtasparnių, atplaukė prie Haičio penktadienį ir tapo antruoju svarbiu pagalbos teikimo centru. JAV jūrų pajėgų sraigtasparniai į salą gabena geriamo vandens atsargas ir skraidina sužeistuosius į laiko ligoninę, įkurtą netoli oro uosto.

JAV planavo penktadienį išlaipinti Haityje apie 1 000 karių, o dar tūkstančiai laukia prie šios šalies krantų atplaukusiuose laivuose. Iki pirmadienio saloje tikimasi dislokuoti 9–10 tūkst. karių.

Amerikos sveikatos organizacija (Pan American Health Organization) pranešė, kad Port o Prense bent aštuonios didelės ligoninės ir medicinos centrai buvo sugriautos arba smarkiai apgadintos ir negalinčios veikti.

„Neturime atsargų. Mums reikalingos chirurginės pirštinės, antibiotikai, antiseptikai, dezinfekcijos priemonės, – sakė gydytojas Jeanas Dieudonne'as Occelienas (Žanas Djudonas Okseljenas). – Neturime nieko – netgi vandens. Vaikams perdžiūvusios burnos, tačiau neturime vandens, kad jie galėtų atsigerti.“

Sostinės gatvėse policijos beveik nesimatė. Jose patruliavo JT taikdariai iš Brazilijos, tačiau nuolat buvo gaunama pavienių pranešimų apie marodieriavimą, plėšimus, o penktadienį Port o Prenso centre buvo girdimi šūviai.

Daugybė žmonių užplūdo vieną sugriuvusį prekybos centrą, mėgindami atsikasti maisto iš po griuvėsių. Netoli Sitė Solelio lūšnynų kvartalo gyventojai susirinko aplink vieną trūkusį vandentiekio vamzdį, mėgindami atsigerti ir pripildyti kibirus vandens.
Skarmaluoti žmonės tiesė rankas į miestą atvykusiems žurnalistams, maldaudami maisto ir vandens.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius