-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haityje dešimčiai amerikiečių misionierių pateikti kaltinimai dėl vaikų pagrobimo

Dešimčiai JAV baptistų misionierių ketvirtadienį buvo pateikti kaltinimai dėl mėginimo be leidimo išvežti iš Haičio 33 vaikus į paskubomis įkurtą prieglaudą.
Misionierės, kaltinamos vaikų pagrobimu
Misionierės, kaltinamos vaikų pagrobimu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vaikai Haitis

Šis žingsnis žengtas Haičio pareigūnams stengiantis apsaugoti mažamečius nuo piktavalių asmenų, kurie gali mėginti pasinaudoti didžiule sumaištimi, apėmusia šią neturtingą Karibų jūros valstybę po katastrofinio žemės drebėjimo.

Haičio advokatai, atstovaujantys baptistų grupei, sakė, jog devyni iš jų yra nekalti ir ne iš blogos valios įsitraukę į planą, kurio nesuprato. Tačiau advokatas Edwinas Coqas nesistengė teisinti šios grupės vadovės Lauros Silsby, nors atstovaus jai teisme.

„Ketinu padaryti viską, ką galiu, kad ištraukčiau tuos devynis. Jie buvo naivūs. Jie nenumanė, kas vyksta, taip pat nežinojo, kad kertant sieną reikia turėti oficialius dokumentus, – aiškino E.Coqas. – Tačiau Silsby žinojo.“

Amerikiečių šeimų nariai ketvirtadienio vakarą paskelbė kreipimąsi, kuriame išreiškė nerimą dėl užsienio šalyje sulaikytų artimųjų.

„Be abejo, mes nežinome detalių, kas įvyko arba neįvyko per tą misiją“, – sakoma jų pranešime.

Sulaikyti amerikiečiai, kurių dauguma yra dviejų Aidaho religinių bendrijų nariai, tvirtina gelbėję beglobius vaikus ir našlaičius iš šalies, kurioje, pasak Jungtinių Tautų (JT) vaikų teisių organizacijos UNICEF, tokių vaikų dar prieš sausio 12 dieną įvykusį katastrofinį žemės drebėjimą buvo 380 tūkstančių.

Tačiau mažiausiai du trečdaliai 2–12 metų vaikų turėjo tėvus, kurie atsisakė atžalų, nes amerikiečiai žadėjo užtikrinti mažamečiams geresnį gyvenimą.

Šios bylos tyrėjas antradienį apklausė misionierius ir pripažino, kad surinkta pakankamai įrodymų, jog jiems būtų pateikti kaltinimai dėl mėginimo sausio 29 dieną be oficialaus leidimo išvežti 33 vaikus per sieną su Dominikos Respublika, sakė E.Coqas.

Kiekvienam iš kaltinamųjų buvo pateikti kaltinimai dėl vieno pagrobimo atvejo, taip pat dėl dalyvavimo nusikalstamoje grupėje. Haičio įstatymai už pirmąjį nusikaltimą numato 5–15 metų, o už antrąjį 3–9 metų įkalinimą.

Pasak E.Coqo, šiai bylai bus paskirtas teisėjas, o jos nagrinėjimas iki teismui paskelbiant  nutartį gali trukti tris mėnesius.

Dauguma mėgintų išvežti vaikų yra kilę iš žemės drebėjimo nuniokoto Kalebaso kaimo. Jo gyventojai naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad atidavė savo vaikus amerikiečiams, nes po pastarosios nelaimės neišgalėjo jų išmaitinti ir aprengti.

Tėvai pasakojo, kad misionieriai žadėjo suteikti vaikams išsilavinimą ir leisti juos lankyti artimiesiems.

Haitiečių pasakojimai kertasi su L.Silsby parodymais, kad tie vaikai buvo paimti iš sugriuvusių našlaičių prieglaudų arba buvo atiduoti tolimų giminaičių. Grupės vadovė aiškino, kad misionieriai buvo įsitikinę, jog turi visus vaikams išvežti iš Haičio reikalingus dokumentus, kuriuos esą išdavė Dominikos Respublika.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius