Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hillary Clinton: „Buvo dienų, kai maniau niekada nebelįsianti iš namų“

Buvusi demokratų kandidatė į JAV prezidentus Hillary Clinton pirmojoje savo viešoje kalboje po to, kai pripažino respublikono Donaldo Trumpo pergalę, tikino, kad ją palaikiusiems amerikiečiams reikia toliau tęsti kovą. Tuo metu kiti demokratai jau rezga strategiją, kaip veikti Kongrese, skelbia „The New York Times“.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Scanpix“/AP nuotr.

„Žinau, kad nelengva. Žinau, kad per pastarąją savaitę daug žmonių klausė savęs, ar Amerika – dar tokia šalis, kokia jie manė ją esant, – kalbėjo H.Clinton kasmetiniame Vaikų gynybos fondo labdaros renginyje. – Bet paklausykite: Amerika verta jūsų kovos.“

„Nuo kiekvieno iš mūsų triūso priklauso, ar Amerika bus geresnė, stipresnė ir sąžiningesnė“, – pridūrė buvusi JAV valstybės sekretorė.

D.Trumpo H.Clinton savo kalboje neminėjo ir tik kelis kartus užsiminė apie prieštaringus pasiūlymus bei pažadus, kurie nutiesė turtuoliui kelią į Baltuosius rūmus. Politikė daugiau kalbėjo apie ateitį.

„Likite įsitraukę į politinį gyvenimą visuose lygiuose. Mums jūsų reikia. Amerikai reikia jūsų energijos“, – į savo šalininkus kreipėsi H.Clinton.

Netikėtas jos pralaimėjimas sudrebino visą Demokratų partiją. Progresyvusis jos sparnas negaili kritikos H.Clinton komandai, nesugebėjusiai įtikinti rinkėjų patrauklesniais pasiūlymais dėl ekonomikos.

B.Sandersas trečiadienį turėjo gintis nuo kaltinimų, esą jis prisidėjo prie H.Clinton nesėkmės lapkričio 8-ąją.

Pati kandidatė praėjusią savaitę privačiame pokalbyje su finansiniais kampanijos rėmėjas, kurio turinys buvo nutekintas žiniasklaidai, teigė, kad dėl jos nesėkmės kaltas Federalinis tyrimų biuras, vos keliolika dienų iki rinkimų atnaujinęs garsųjį tyrimą dėl elektroninių laiškų.

Dabar H.Clinton tiesiog niūriai pripažino: „Šiandien atvykti čia man nebuvo lengva. Pastarąją savaitę buvo dienų, kai tiesiog norėjau susirangyti su knyga ir su mūsų šunimis bei daugiau niekada neišeiti iš namų.“

Tuo metu buvęs jos varžovas demokratų pirminiuose rinkimuose Bernie Sandersas trečiadienį turėjo gintis nuo kaltinimų, esą jis prisidėjo prie H.Clinton nesėkmės lapkričio 8-ąją.

„Scanpix“/AP nuotr./Bernie Sandersas
„Scanpix“/AP nuotr./Bernie Sandersas

„Sanderso atsisakymas laiku pripažinti pralaimėjimą Clinton ir jo aiškinimai, kad Clinton korumpuota, tik padėjo Trumpui ir prisidėjo prie katastrofiškos šio apgaviko pergalės“, – laiške „The New York Times“ rašė Harvardo universiteto sociologijos profesorė Theda Skocpol.

Vermonto valstijai atstovaujantis senatorius tokius priekaištus atmetė: „Mano kampanija į rinkimų procesą įtraukė milijonus žmonių, ir manau, kad absoliuti dauguma jų balsavo už Clinton.“

Demokratai gali pritarti daliai D.Trumpo progresyvesnių idėjų ir taip pastatyti respublikonus į nepatogią padėtį.

Primindamas „WikiLeaks“ nutekintus H.Clinton kampanijos vadovo Johno Podestos laiškus, B.Sandersas pridūrė: „Demokratų nacionalinis komitetas nebuvo neutralus per šią kampaniją – turėjome kovoti su visu elitu. Ar manau, kad mūsų kampanijos dėka Clinton virto geresnė kandidate? Taip.“

Vienu Demokratų partijos lyderių po prezidento rinkimų tapęs B.Sandersas, kuris per pirminius rinkimus įveikė H.Clinton Mičigane ir Viskonsine (čia triumfavo ir D.Trumpas), įspėjo išrinktąjį prezidentą dėl jo pažadų.

„Kampanijos pabaigoje jis (D.Trumpas, – red.), tiesą sakant, ištarė žodžius, kurių daug demokratų nenaudoja. Jis teigė ginsiantis Amerikos darbininkų klasę. Ką gi, pone Trumpai, turime sąrašą visko, ką jūs pasakėte, ir jus stebėsime“, – teigė B.Sandersas.

Savo ruožtu „The New York Times“ pranešė, kad duobėje atsidūrę demokratai jau paruošė staigmeną: tiek D.Trumpui ir jo administracijai, tiek Kongrese dabar dar ketverius metus dominuosiantiems respublikonams.

Esą demokratai pritars D.Trumpo idėjoms dėl valstybės investicijų į infrastruktūrą, pagalbos vaikams, mokamų motinystės ir tėvystės atostogų, prekybos susitarimų sulaužymo, o taip pastatys respublikonus į nepatogią padėtį.

Juk pastarieji garbina kuo mažesnės vyriausybės ir kuo laisvesnės, kuo menkiau reguliuojamos rinkos principus.

Kaip rašo „The New York Times“, Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeris kelis kartus jau kalbėjosi su D.Trumpu ir tikisi artimiausiomis savaitėmis paskelbti apie kelias iniciatyvas, kurios, demokratų manymu, gali patikti išrinktajam prezidentui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuckas Schumeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuckas Schumeris

Žinoma, net jei išvysime tokią netikėtą koaliciją, nesutarimų vis dar daug. Kone visi demokratai smerkia D.Trumpo sprendimo vyresniuoju patarėju pasiskirti buvusį radikalų tinklalapio „Breitbart“ vadovą Stepheną Bannoną, taip pat nepritaria planui deportuoti milijonus nelegalių imigrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius