-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Holokausto atminimo dieną Donaldas Trumpas smerkė antisemitizmą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kurio administracija buvo kritikuojama dėl ankstesnių pareiškimų apie žydų genocidą, Izraeliui ir žydų bendruomenėms minint Holokausto atminimo dieną žadėjo išnaikinti antisemitizmą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keturių minučių trukmės vaizdo įraše, kuris buvo parodytas Pasaulio žydų kongrese Niujorke, JAV lyderis Holokaustą pavadino „tamsiausiu žmonijos istorijos skyriumi“ ir pažadėjo, kad tokio siaubo daugiau niekada nebebus.

„Šeši milijonai žydų, du trečdaliai Europos žydų, išžudyti nacių genocido. Juos nužudė blogis, kurio neįmanoma apsakyti žodžiais ir kurio negali pakelti žmogaus širdis“, – sakė respublikonų prezidentas.

Paskui D.Trumpas pagerbė Izraelio ir žydų tvirtybę, pasmerkė antisemitizmą.

„Privalome panaikinti prietarus ir antisemitizmą visur, kur jie pasireiškia. Privalome nugalėti terorizmą ir negalime ignoruoti režimo, kuris atvirai kalba apie Izraelio sunaikinimą, grasinimų“, – sakė jis.

„Negalime leisti, kad kada nors apie tai būtų net pagalvota“, – sakė prezidentas ir pridūrė, kad „Amerika tvirtai palaiko Izraelio valstybę“.

Sausio mėnesį per Tarptautinę Holokausto atminimo dieną Baltieji rūmai nustebino pareiškimu, kuriame nebuvo paminėti šeši milijonai žydų, išžudytų per nacių vykdytą genocidą.

Sausio mėnesį per Tarptautinę Holokausto atminimo dieną Baltieji rūmai nustebino pareiškimu, kuriame nebuvo paminėti šeši milijonai žydų, išžudytų per nacių vykdytą genocidą.

Vasario mėnesį D.Trumpas sulaukė kritikos, nes kelias dienas tylėjo apie antisemitinių grasinimų žydų bendruomenių centrams virtinę. Paskui jis pasmerkė šiuos baisius ir skausmingus incidentus.

Baltųjų rūmų spaudos konferencijoje žydų ortodoksų reporteriui paklausus apie antisemitinių incidentų pagausėjimą po rinkimų, D.Trumpo reakcija buvo gynybinė, reporteriui jis paliepė sėstis.

Anksčiau šį mėnesį Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris visame pasaulyje sukėlė pasipiktinimą savo komentarais apie Siriją, kuriais esą buvo menkinami Adolfo Hitlerio nusikaltimai.

Kritikai ir politiniai oponentai Jungtinėse Valstijose sako, kad D.Trumpo atėjimas į Baltuosius rūmus padrąsino kraštutinės dešinės, neonacių grupes.

Tarp artimiausių D.Trumpo patarėjų yra jo žentas Jaredas Kushneris – žydų ortodoksas, per Holokaustą likusių gyvų žmonių vaikaitis

Prezidento duktė ir J.Kushnerio žmona Ivanka, kuri taip pat yra neapmokama patarėja Baltuosiuose rūmuose, 2009 metais atsivertė į judaizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius