Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge protestuotojai ir vėl susidūrė su policijos pajėgomis

Honkonge penktadienį įvyko policijos ir protestuotojų susirėmimai šalia vyriausybinių pastatų komplekso. Susidūrimai įvyko nepaisant vietos valdžios sprendimo surengti derybas su studentų atstovais ir Kinijai pareiškus, kad protestai yra „pasmerkti nesėkmei“, rašo naujienų svetainė tribune.com.
Honkonge protestuotojai buvo vaikomi panaudojus ašarines dujas.
Honkonge protestuotojai buvo vaikomi panaudojus ašarines dujas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV, Europos šalys ir Japonija šiuo metu atidžiai stebi situaciją Honkonge, buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje. Pekinas jau keletą sykių pasmerkė protestus ir pareiškė, kad nuolaidų svarbiais klausimais tikrai nebus.

Nors dauguma protestuotų, buvusių naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, paryčiais išsiskirstė, tačiau dar apie 100 jų liko šalia vyriausybinių pastatų komplekso, tapusio protestų epicentru.

Policija penktadienio rytą prasiveržė pro šiuos protestuotojus, blokavusius išėjimą iš vieno pastatų, teigdama, kad vienam rimtai sergančiam pareigūnui reikalinga skubi medicinos pagalba.

Protestuotojai atsisakė paklusti reikalavimui ir pradėjo skanduoti „Melagiai, melagiai“. Po susidūrimo su policija protestuotojai buvo išvaikyti nuo išėjimo iš pastato.  

Studentų atstovai, organizuojantys protestus, reikalavo, kad Honkongo vadovas Leungas Chun-yingas atsistatydintų iki ketvirtadienio vidurnakčio, o Pekinas užtikrintų demokratinę sistemą buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje ir atsisakytų planų atrinkinėti kandidatus į 2017 m. vyksiančius miesto vadovo rinkimus.

Pekinas jau keletą sykių pasmerkė protestus ir pareiškė, kad nuolaidų svarbiais klausimais tikrai nebus.

Pats L.Chun-yingas šio studentų iškelto ultimatumo neįvykdė, bet pasirodė televizijos eteryje ir paskyrė savo atstovą derėtis su protestuojančiomis studentų grupėmis. Vis dėlto, daugelis mano, kad taip Honkongo vadovas tik siekia laimėti laiko ir tikisi, kad vietos gyventojai pavargs nuo protestų.

Penktadienį komunistinei Kinijos valdžiai lojalus dienraštis „The People's Daily“ savo vedamajame straipsnyje dar kartą pažymėjo, jog Pekino pozicija protestų Honkonge klausimu nepakito ir pareiškė, kad jie prieštarauja „teisiniams principams ir pasmerkti nesėkmei. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius