Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į alaus gėrėjus panašūs Rusijos konvojaus vairuotojai pamiršta, kad yra „savanoriai“

Rusijos „humanitarinės pagalbos“ poros šimtų sunkvežimių konvojaus vairuotojai yra labiau panašūs į alaus gėrėjus nei į „žaliuosius žmogeliukus“, kurie kovo mėnesį užėmė Krymą, rašo britų žurnalistas Shaunas Walkeris iš „The Guardian“, sekantis koloną, vykstančią Ukrainos link.
Rusijos „humanitarinės pagalbos“ siunta
Rusijos „humanitarinės pagalbos“ siunta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienio vakarą jie pasistatė palapinių miestelį, kuriame galėjo nuprausti kelionės prakaitą ir dulkes. Vairuotojai visi iki vieno vilki identiškais chaki spalvos paprastais marškinėliais, šortais ir dėvi kepuraites. Tokia išvaizda tikrai primena karinę.

Kai kuriems tokia didelė kolona, judanti pagal griežtus nurodymus, ir kurią lydi karinės transporto priemonės, primena Rusijos „žaliuosius žmogeliukus“ Kryme. Ten žaliomis uniformomis vilkintys ginkluoti vyrai neturėjo jokios valstybės ženklų ir aiškino esantys savanoriai, nors jie aiškiai buvo gerai apmokyti Rusijos specialiųjų pajėgų darbuotojai.

Vairuotojas pasimetė, kai jam Sh.Walkeris priminė, kad jis juk yra „savanoris“, kuriam niekas už tai nemoka

Žymiai labiau atsipalaidavę, nelabai disciplinos prisilaikantys, o kai kuriais atvejais – ir tikrai fiziškai nepasiruošę „humanitarinės pagalbos“ konvojaus vairuotojai labiau panašūs į alaus gėrėjus nei į gerai apmokytų elitinių karių būrį.

Tačiau jie taip pat nėra nusiteikę kalbėtis apie tai, kad jie tokie, kaip tapo konvojaus sunkvežimių vairuotojais. Vienas sakė, kad jis yra savanoris iš nevyriausybinės organizacijos, tačiau neatskleidė, kokios.

„Man moka už tai, kad padaryčiau čia savo darbą, o ne stoviniuočiau kalbėdamas su žurnalistais“, – atkirto jis, kai žurnalistas neatlyžo. Tuomet jis pasimetė, kai jam Sh.Walkeris priminė, kad jis juk yra „savanoris“, kuriam niekas už tai nemoka.

Kiti vairuotojai aiškina, kad jie – karo veteranai, bet visi tikina, kad jie kariuomenėje jau netarnauja. „The Guardian“ žurnalistas pažymi, kad visai tikėtina, jog konvojaus vairuotojai surinkti tokiais pat pusiau teisėtais būdais, kaip ir „sukilėliai separatistai“ Rytų Ukrainoje – buvusiems kariams skambino karo veteranų organizacijos ir siūlė darbo.

Tikėtina, jog vairuotojai surinkti tokiais pat pusiau teisėtais būdais, kaip ir „sukilėliai separatistai“ Rytų Ukrainoje – buvusiems kariams skambino karo veteranų organizacijos ir siūlė darbo.

Vairuotojai visi iki vieno atmetinėjo versiją, kad jų sunkvežimiuose – slaptas karinis krovinys. Du rudais drabužiais vilkintys vyrai, kurie nesutiko prisistatyti, tačiau sakė čia vadovaujantys, žurnalistams siūlė atidaryti bet kurį sunkvežimį ir parodyti, kas jo viduje. Žurnalistai pasirinko du atsitiktinius sunkvežimius, kurie ir buvo atidaryti.

Viename jų buvo balti maišai su grikiais, kitame – sukrautos kartotinės dėžės. keli vyrai atvėrė vieną dėžių – joje buvo nauji miegmaišiai. Žurnalistas taip pat pastebėjo, kad sunkvežimių vidus yra žalias – nenudažytas baltais, kaip sunkvežimių išorė.

Nė vienas iš vairuotojų nesakė, kiek laiko jie planuoja praleisti vykdydami užduotį – kelias valandas ar kelias dienas. Jie taip pat tylėjo paklausti, ar Maskva yra nusprendusi judėti į Ukrainą tik su Raudonojo Kryžiaus leidimu, ar ryšis judėti pirmyn net ir be jo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius