Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Britaniją sugrąžintas Gvantanamo kalinys užsimena apie kankinimus

Į Didžiąją Britaniją sugrąžintas buvęs Gvantanamo kalinys, kuris antradienį pirmąkart per šešerius metus galės mėgautis visiška laisve, pareiškė, kad buvo „kankinamas viduramžiškai būdais“.
Binyamas Mohamedas
Binyamas Mohamedas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Etiopijoje gimęs Binyamas Mohamedas, kuris jo sulaikymo metu turėjo teisę gyventi Britanijoje, tapo pirmuoju kaliniu, paleistu iš Kuboje esančio JAV „karo su teroru“ kalėjimo vykdant sausio 22 dieną prezidento Baracko Obamos pasirašytą nurodymą uždaryti šį sulaikymo centrą.

Kalinys buvo paleistas JAV gynybos departamentui paskelbus kalinių laikymo sąlygų įvertinimą šiame sulaikymo centre, kuriame raginama sušvelninti izoliacijos režimą kai kuriems kaliniams ir sudaryti jiems sąlygas bendrauti su kitais asmenimis ir ilsėtis.

B.Mohamedo advokatas Clive'as Staffordas Smithas sakė žurnalistams, kad jo klientas išgyveno jaudinamą susitikimą su savo seserimi, kurios nebuvo matęs septynerius metus, o vėliau išvyko į įslaptintą vietą.

Civiliais drabužiais vilkintis 30 metų B.Mohamedas buvo mažu lėktuvu atskraidintas į Karališkųjų oro pajėgų Nortolto bazę, esančią į šiaurės vakarus nuo Londono.

Vėliau B.Mohamedas buvo sulaikytas policijos pareigūnų, veikiančių pagal kovos su terorizmu įstatymus. Po beveik penkias valandas trukusios apklausos sulaikytasis buvo paleistas nurodžius, kad jokie tolesni teisinio persekiojimo veiksmai jam nebebus taikomi.

„Jis buvo paleistas – taškas. Viskas baigta“, – vienas sostinės policijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

B.Mohamedo advokatas Clive'as Staffordas Smithas sakė žurnalistams, kad jo klientas išgyveno jaudinamą susitikimą su savo seserimi, kurios nebuvo matęs septynerius metus, o vėliau išvyko į įslaptintą vietą.

„Jis tiesiog nori išvykti į vietą, kurią mes jam parūpinome šiam vakarui; pabūti vienas su savo seserimi ir, tikėkimės, iš naujo pradėti gyvenimą“, – aiškino advokatas. C.Staffordas Smithas pridūrė, kad jog jo ginamasis yra „nuliūdęs“. tačiau nepyksta dėl kalinimo, taip pat yra „dėkingas“ už jam suteiktą paramą.

Teisinių gynėjų anksčiau paviešintame B.Mohamedo pranešime sakoma, kad jis kol kas negali kalbėtis su žiniasklaida, taip pat nurodė, kad britų pareigūnai bendradarbiavo su jo „skriaudėjais“.

„Man vis dar sunku patikėti, kad buvau pagrobtas, gabenamas iš vienos šalies į kitą ir kankintas viduramžiškais būdais, o visa tai organizavo Jungtinių Valstijų vyriausybė“, – sakė buvęs Gvantanamo kalinys.

Jis nurodė, kad Britanijos pareigūnai apklausė jį Pakistane, o išgautais parodymais vėliau naudojosi „mane kankinę žmonės“.

„Sunkiausia buvo, kai suvokiau..., jog tie patys žmonės, kurių pagalbos tikėjausi..., susivienijo su mano skriaudėjais“, – pridūrė B.Mohamedas.

Tolimesnė šio asmens ateitis Britanijoje nėra aiški – nors nustatytas jo imigracijos ir saugumo statusas, B.Mohamedas gali būti deportuotas į Etiopiją.

Įtariamasis buvo 2002 metais sulaikytas Pakistane, vėliau kalintas Maroke ir Afganistane, o vėliau perkeltas į Gvantanamo įlankos karinę bazę, kurioje praleido ilgiau nei ketverius metus.

B.Mohamedas buvo įtariamas mokęsis Afganistane veikusioje „al Qaeda“ stovykloje ir dalyvavęs sąmoksle, kurio nariai planavo susprogdinti „nešvariąją bombą“, tačiau jokie kaltinimai jam taip ir nebuvo pateikti.

Britanijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad kalinio sugrąžinimas nereiškia, jog jam bus leista pasilikti šalyje. B.Mohamedui buvo laikinai suteikta teisė pasilikti Jungtinėje Karalystėje.

Visi devyni Gvantaname laikyti Britanijos piliečiai buvo paleisti 2004-2005 metais. Iš šešių Britanijoje turinčių teisę gyventi asmenų keturi buvo paleisti 2007 metais.

Pasak vieno Užsienio reikalų ministerijos atstovo, Londonas pareikalavo paleisti paskutinį Gvantaname laikomą asmenį, kuries turi teisę gyventi Britanijoje, – Shakerą Aamerą, „tačiau JAV vyriausybė kol kas nesutiko grąžinti jį į Jungtinę Karalystę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius