Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Fukušimos-1 atominės elektrinės pirmąjį reaktorių bus pripumpuota azoto

Siekiant išvengti vandenilio sprogimo, į avarijos ištiktos Fukušimos-1osios atominės elektrinės Japonijoje pirmąjį reaktorių bus pripumpuota azoto, praneša televizija NHK.
Fukušima-1 gelbėtojai dirba ir elektrinėje, ir jūroje
Fukušimos-1 atominės elektrinės avarijos likviduotojai dirba ir elektrinėje, ir jūroje. / „Scanpix“ nuotr.

NHK duomenimis, dujų bus pripumpuota trečiadienio vakarą. Televizijos kompanija praneša, kad elektrinę valdanti bendrovė TEPCO pastebėjo, jog pirmojo reaktoriaus kevale vėl susikaupė daug vandenilio.

„Vandenilio išsiskyrimą kevale galėjo sukelti pradėjusių lydytis kuro strypų ir vandens reakcija“, – praneša NHK.

Jėgainėje įrengti prietaisai dujoms iš reaktorių išleisti, bet TEPCO ketina panaudoti alternatyvinius prietaisus. Be to, tokias pat procedūras TEPCO gali atlikti ir antrajame bei trečiajame reaktoriuose.

Radioaktyvaus vandens nuotėkis sustabdytas

Kaip pranešama, trečiadienį Fukušimoje-1 buvo sustabdytas labai radioaktyvaus vandens nuotėkis ir buvo pasiektas svarbus proveržis, siekiant suvaldyti didžiausią nuo Černobylio katastrofos branduolinę krizę, tačiau mažiau užterštas vanduo tebepumpuojamas į vandenyną.

Pasak ekspertų, pažeisti Fukušimos-1 jėgainės reaktoriai, kurių branduolinio kuro strypus mėgina ataušinti bendrovės TEPCO specialistai, tebėra nestabilūs, nors praėjo jau beveik mėnuo nuo šią šalies šiaurės rytuose esančią elektrinę kovo 11 dieną nuniokojusio smarkaus žemės drebėjimo ir cunamio.

TEPCO nurodė sustabdžiusi radioaktyvaus vandens nuotėkį, užkimšusi skystuoju stiklu įtrūkimą šachtoje prie vieno iš šešių Fukušimos jėgainės reaktorių. „Nuotėkis vakar buvo sumažintas, kai įliejome skysto stiklo ir kietiklio mišinį, o dabar visai liovėsi“, – TEPCO atstovas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Elektrinės darbuotojai siekia kuo skubiau iš naujo įjungti keturių reaktorių aušinimo sistemų siurblius, kurie varinėja vandenį uždaru kontūru.Inžinieriai mėgino sustabdyti teršalų nuotėkį iš antrojo reaktoriaus visomis prieinamomis priemonėmis – buvo išmėgintos netgi pjuvenos ir laikraščiai. Tačiau smarkiai radioaktyvaus vandens srautą pagaliau pavyko sustabdyti tik skystuoju stiklu.

Inžinieriams dar reikia išspręsti kitą didelę problemą – kur laikyti 60 tūkst. tonų užteršto vandenyno vandens, kuriuo buvo aušinami perkaitę branduolinio kuro strypai. Dėl to jie buvo priversti išpumpuoti į Ramųjį vandenyną 11,5 tūkst. tonų mažiau užteršto vandens ir atlaisvinti rezervuarus labiau užterštam vandeniui laikyti.

Japonijos laikraščiai nurodė, kad kaimyninėje Pietų Korėjoje ir Kinijoje didėja susirūpinimas dėl besitęsiančios branduolinės krizės ir į vandenyną pumpuojamų radioaktyvių teršalų.

„Galbūt turėtų būti pateikiami išsamesni paaiškinimai atitinkamoms ministerijoms ir mūsų kaimynams. Nurodėme Prekybos ir Užsienio reikalų ministerijoms glaudžiau bendradarbiauti, kad būtų pateikiami išsamesni paaiškinimai, ypač kaimyninėms šalims“, – Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yukio Edano sakė trečiadienį per spaudos konferenciją.

„Padėtis dar nėra valdoma, – pareiškė strateginių prognozių centro „IHS Global Insight“ analitikas Azijos regionui Thomas Griederis. – TEPCO sprendimas išlieti užterštą vandenį į vandenyną atspindi būtinybę išsiurbti radioaktyvų vandenį iš turbinų pastatų ir šachtų, kad jis nepakenktų įrangai, reikalingai paleisti aušinimo sistemas.“

Elektrinės darbuotojai siekia kuo skubiau iš naujo įjungti keturių reaktorių aušinimo sistemų siurblius, kurie varinėja vandenį uždaru kontūru. Kol bus suremontuotos šios sistemos, vanduo iš išorės turi būti liejamas ant reaktorių ir panaudoto branduolinio kuro saugyklų, siekiant išvengti kuro strypų perkaitimo ir išsilydymo.

Vandenyno vandenyje buvo užfiksuota iki 4 800 kartų leistiną ribą viršijanti radioaktyvaus jodo koncentracija, tačiau vėliau šis rodiklis sumažėjo iki maždaug 600 kartų.

Smarkiai radioaktyvaus vandens srautą pagaliau pavyko sustabdyti tik skystuoju stiklu.Vienas tanklaivis, kurį planuojama pritaikyti kaupti užterštą vandenyno vandenį, turėtų būti atplukdytas prie elektrinės iki balandžio 16 dienos. TEPCO tai pat planuoja pastatyti saugyklas radioaktyviam vandeniui laikyti, kurių talpa prilygtų šešiems olimpiniams plaukimo baseinams.

Radiacijos sklidimas bus sustabdytas tik rugsėjį?

Padengti iš vidaus Fukušimos-1 atominės jėgainės sugriautus energoblokus medžiaga, sulaikančia spinduliuotę, trukdo aukštas spinduliuotės lygis, praneša Japonijos agentūra „Kyodo“, remdamasi šaltiniais vyriausybėje.

Todėl sumontuoti specialius apsauginius lapus bus galima ne anksčiau kaip rugsėjį. Anksčiau vyriausybė pavedė bendrovei TEPCO išnagrinėti šios apsauginės priemonės įrengimo galimybę, ir bendrovė priėjo prie išvados, kad to negalima padaryti iki birželio pradžios, kol nesumažės spinduliuotė.

„Tuo tarpu kai kurie ekspertai skeptiškai žiūri į šį planą, manydami, kad šie lapai duos ribotą apsaugos nuo radioaktyviųjų medžiagų patekimo į atmosferą efektą“, – praneša „Kyodo“.

Specialistai vyriausybėje ketina sustabdyti radioaktyviųjų medžiagų nuotėkį ir užkirsti kelią naujiems sprogimams energoblokų pastatuose, juos iš vidaus padengę apsauginiais lapais, pagamintais iš radionuklidus sugeriančių medžiagų, taip pat įrengę ventiliacijos sistemas vandeniliui išleisti.

Taip pat „Kyodo“ pažymi, kad Fukušimos-1energoblokų pastatų uždengimo iš viršaus spinduliuotę sulaikančia danga darbai gali kainuoti 80 mlrd. jenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius