Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į JAV prezidentą batus sviedusiam žurnalistui sulaužyta ranka ir šonkauliai

Irako žurnalistui, kuris sviedė savo batus į JAV prezidentą George'ą W.Bushą, per grumtynes su Irako saugumo agentais sulaužyta ranka ir šonkauliai, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė žurnalisto brolis.
Busho reakcija
Busho reakcija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Durghamas Zaidi negalėjo pasakyti, ar jo brolis Muntazeras buvo sužalotas sulaikant per sekmadienį Bagdade surengtą išpuolį, ar vėliau, kai buvo laikomas izoliatoriuje.

D.Zaidi sakė buvęs informuotas, kad jo brolį Irako saugumo pajėgos laiko įtvirtintame kalėjime Bagdado „Žaliojoje zonoje“, kurioje yra įsikūrusi JAV ambasada ir dauguma vyriausybinių pastatų.

„Jam sulaužyta ranka ir šonkauliai, apdraskyta akis ir ranka“, – nurodė vyriškis.

„Jį laiko Muwaffaqo al Rubaie vadovaujamos pajėgos“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Irako patarėją nacionalinio saugumo klausimais.

Irako televizijos „al Baghdadia“ žurnalisto M.Zaidi, kuriam sukako 29 metai, prieš G.W.Bushą nukreiptas protesto aktas musulmonų pasaulyje išreiškia didžiausią nepagarbą. Iškart po šios atakos Irako saugumo pareigūnai žurnalistą parbloškė ant žemės ir išvilko iš patalpos.

AFP žurnalistas sakė, kad ant žemės matėsi prilašėjusio kraujo, tačiau neaišku, ar sužalotas buvo M.Zaidi.

Paskutinį kartą šios kadencijos metu atvykęs į Iraką G.W.Bushas vikriai išsisuko nuo skriejančių batų ir vėliau stengėsi nesureikšminti šio akibrokšto.

Tačiau M.Zaidi išpuolis plačiai šlovinamas arabų pasaulyje, kuriame JAV prezidento politika vertinama itin priešiškai.

Nepalankumu Vašingtonui garsėjanti Libano televizija NTV sulaikytajam žurnalistui netgi pasiūlė darbą.

Pirmadienį šios televizijos žinių laidoje buvo pranešta, kad M.Saidi sutikus su šiuo pasiūlymu, alga jam būtų mokama „nuo tos akimirkos, kai buvo sviestas pirmasis batas“.

NTV direktorius sakė AFP pranešęs žurnalistui apie pasiūlymą ir pasirengęs sumokėti užstatą, kad M.Zaidi būtų paleistas.

Vienas Irako teisininkas nurodė, kad M.Zaidi gresia mažiausiai dveji metai kalėjimo, jeigu teismas pripažins, kad jis įžeidė viešintį užsienio šalies vadovą.

Nepriklausomo Egipto dienraščio „al Badeel“ pirmajame puslapyje išspausdinta karikatūra, kurioje pavaizduota JAV vėliava su bato pado atspaudu ant žvaigždžių viršutiniame kampe.

Apie M.Zaidi veiksmus palankiai atsiliepė netgi Kaire leidžiami valstybiniai laikraščiai.

„Amerikos prezidento aptalžymas batais – geriausias būdas išreikšti irakiečių ir arabų jausmus Bushui“, – rašė laikraščio „al Gomhuria“ vyriausiasis redaktorius Mohammadas Ali Ibrahimas.

Irako spaudos atsiliepimai buvo dvejopi.

Provyriausybinis dienraštis „al Sabah" išreiškė susirūpinimą dėl M.Zaidi „atskiro nenormalaus poelgio" poveikio spaudos laisvei šalyje.

Tačiau nepriklausomas laikraštis „al Dustur“ šlovino žurnalistą kaip „vienintelį irakietį, kurio patriotiški jausmai privertė jį išreikšti savo nuomonę tokiu būdu".

„Tai ne viena Irako žiniasklaidos deklaracija, bet ir visų irakiečių, kurie kentėjo daugelį metų. Mes reikalaujam, kad jis nebūtų perduotas JAV pajėgoms", – rašė „al Dustur".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius