-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 04

Į nelaisvę Ukrainoje paimtas Kaliningrado lietuvis: suprantu, kad esu okupantas, bet nieko nepadariau

Ukrainiečiai parodė rugsėjo 16 d. dieną darytą vaizdo interviu su į nelaisvę paimtu Rusijos Kaliningrado srities lietuviu. Rusijos pusėje kovojo ir rugsėjo 11 dieną į nelaisvę pateko Kaliningrado srities gyventojas 37 metų Viačeslavas Algirdovičius Plačas. Tėvavardis rodo, kad Viačeslavo tėvas yra Algirdas. Jis pats patvirtina, kad yra lietuvių kilmės. Vieši duomenys rodo, kad Viačeslavas Plačas Kaliningrado srityje dirbo vairuotoju pervežimų srityje.
Viačeslavas Plačas
Viačeslavas Plačas / Videokadras

Interviu paskelbtas garsaus ukrainiečių tinklaraštininko Volodymyro Zolkino „Youtube“ kanale. Jame jau paskelbta keli šimtai interviu su į nelaisvę paimtais Rusijos kariais.

V.Zolkinas yra Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos projekto „Ieškok saviškių“ koordinatorius. Šis projektas padeda Rusijos Federacijos piliečiams rasti Ukrainoje laikomus savo artimuosius karo belaisvius. V.Zolkinas tikina, kad visi jo kalbinami belaisviai tai daro savo noru, kaip ir jų artimieji, kuriems skambinama.

VIDEO: Volodymyras Zolkinas kalbasi su į nelaisve paimtu Rusijos Kaliningrado srities lietuviu Viačeslavu Plaču

Ar ne gėda lietuviui kariauti Rusijos pusėje Ukrainoje?

V.Plačas žurnalistui patvirtina, kad yra lietuvis, jo abu tėvai yra lietuviai. Jis teigia, kad jo tautybė – lietuvis – įrašyta jo kariniame biliete.

Žurnalistas V.Zolkinas klausia V.Plačo, ar jam ne gėda eiti į svetimą žemę ir žudyti žmones, juk lietuviai – ukrainiečių broliai. V.Plačas į tai nieko neatsako. Dar kartą perklaustas žiūri į stalą ir ištaria: „Gėda.“

Jis teigė, kad pasirašė kontraktą su kariuomene dirbti vairuotoju. Ir rugpjūčio 2 d. pateko į Ukrainą, buvo atvežtas su kitais į Donecko sritį. Ten esą mėnesį iki rugsėjo 10 d. prasėdėjo miške.

„Paskui vadovybė mus metė. Ir mes septyniese bandėme išeiti. Ryte išėjome, nuėjome iki posto – o ten nieko nėra. Tuomet nuėjome iki kito posto, bet ir ten nieko nėra“, – pasakoja jis. Tuomet suprato, kad nieko nebėra, visi pasitraukė, o juos metė. Ką veikė iki tol?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius