Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra ieškomiausias Turkijos žmogus – Fethullah Gulenas?

Muhammedas Fethullah Gulenas – šią pavardę Turkijos perversmo fone buvo galima girdėti ne vieną kartą. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas jau ne vienerius metus gąsdina savo rėmėjus šio žmogaus įtaka. Antradienį Ankara pareikalavo JAV išduoti F.Guleną, įtariamą perversmo kurstymu. Kas šis žmogus, kurio įtakos taip bijo Turkijos politinis elitas?
Fethullah Gulenas
Fethullah Gulenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

F.Gulenas gimė 1941 metais nedideliame Koručuko kaimelyje. Jo tėvas buvo imamas (musulmonų šventikas), o mama taip pat mokė Korano tiesų, nepaisant sekuliarios valdžios draudimų.

Pats F.Gulenas visą savo jaunystę paskyrė dvasinio lyderio vaidmeniui ir formaliai nustojo užsiimti dvasininko veikla tik 1981 metais, būdamas 40-ties.

Populiarumo jis sulaukė nuo 1988 iki 1991 metų sakydamas itin didelio dėmesio sulaukusius pamokslus didžiausiuose Turkijos miestuose.

Vienas svarbesnių F.Guleno pasiekimų, atsiliepęs Turkijos visuomenei pastaraisiais metais – dalyvavimas įkuriant „Žurnalistų ir rašytojų fondą“. 1994 metais jo garbės prezidentu tapęs dvasininkas padarė didelę įtaką Turkijos žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje įsitvirtinusiems veikėjams.

1999 metais F.Gulenas išvyko į JAV, oficialiai skelbdamas, kad kelionės priežastis – laukianti operacija. Vis dėlto, dvasininkas baiminosi oponentų susidorojimo.

F.Guleno skelbiamas islamo mokymas palaiko mokslą, švietimą ir tarpreliginį dialogą. Šios idėjos itin skeptiškai vertinamos konservatyvių islamistų, kurie reikalauja išlikti kuo arčiau religinių dogmų.

Supykdė Turkijos lyderį

Vienas aršiausių F.Guleno kritikų – į premjero, o vėliau ir prezidento postą žengęs Recepas Tayyipas Erdoganas. Nenuostabu, kad oponento sulaikymas tapo Turkijos lyderio svajone.

Kol F.Gulenas gyvena JAV, Pensilvanijos valstijoje, Turkijoje persekiojami jo rėmėjai arba tie, kuriuos R.T.Erdoganas tiesiog įvardina „gulenistais“.

Kol F.Gulenas gyvena JAV, Pensilvanijos valstijoje, Turkijoje persekiojami jo rėmėjai arba tie, kuriuos R.T.Erdoganas tiesiog įvardina „gulenistais“.

2014 metų gruodžio mėnesį Turkijos teisėsauga sulaikė 20 žurnalistų, kurie apkaltinti antivalstybine veikla. Tuo pačiu išduotas arešto orderis ir F.Gulenui. Tiesa, JAV į jį neatsiliepė, apsaugodama tremtyje gyvenantį dvasininką nuo susidorojimo.

Po nepavykusio liepos 15-osios nakties perversmo, R.T.Erdoganas ir vėl nusitaikė į amžinąjį varžovą, kaltindamas būtent F.Guleną antivalstybinės veiklos kurstymu.

Kokios F.Guleno pažiūros?

Savo pamoksluose F.Gulenas ne kartą kartojo: „Fizikos, matematikos ir chemijos mokymasis yra ir Dievo garbinimas“. Jo intelektualus požiūris į religiją pritraukė nemažai Turkijos visuomenės elito, tačiau pykdė konservatyvias jėgas.

Jis nepalaiko sekuliarios valstybės idėjos, tačiau yra už tarpreliginį dialogą ir galimybę Turkijoje sugyventi visoms grupėms. F.Gulenas atvirai palaiko Turkijos narystę Europos Sąjungoje.

Dvasininkas griežtai smerkė terorizmą ir neteisėtus karinius veiksmus. F.Gulenas atvirai kritikavo R.T.Erdogano sprendimą įsivelti į karą Sirijoje.

Jis taip pat liberaliai žiūri į moterų vaidmenį visuomenėje. „Moterys islame nėra pririštos prie namų ir užgniaužiamos“, – drąsino viename pamoksle jis.

F.Guleno įtaka

75-erių metų F.Guleno pasekėjai pasaulyje yra įsteigę apie 1000 mokyklų, Viena jų (vadinama „Meridian“) yra ir Lietuvoje.

Jordanijos Karališkojo islamo strategijos studijų centro F.Gulenas išrinktas tarp 500 įtakingiausių pasaulio musulmonų.

NBA žvaigždė, Oklahomos „Thunder“ ir Turkijos rinktinės krepšininkas Enesas Kanteris atsisakė žaisti rinktinėje, motyvuodamas tuo, jog smerkia Turkijos valdžios organizuotą F.Guleno persekiojimą.

Jordanijos Karališkojo islamo strategijos studijų centro F.Gulenas išrinktas tarp 500 įtakingiausių pasaulio musulmonų.

2008 metais dvasininkas pateko į įtakingiausių viešų mąstytojų šimtuką, o 2013 metais tapo ir žurnalo „Time“ įtakingiausių asmenybių šimtuko nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius