Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 01 /2016 07 02

Įkaitų drama Bangladeše: 20 užsieniečių rasti sukapoti; vienas IS narys sučiuptas gyvas

Bangladešo sostinėje Dakoje penktadienio naktį – įtempta situacija. Į diplomatų rajoną sugužėjo gausios policijos pajėgos po to, kai buvo pranešta, kad čia aidėjo šūviai, nugriaudėjo sprogimas, yra paimta įkaitų. Ryte surengę šturmą pareigūnai teroristus nukovė, vieną sučiupo gyvą. Pastate rasta 20 įkaitų kūnų, 13 žmonių išlaisvinti.
Temos: 1 Bangladešas

Svarbiausios žinios

  • Penktadienio vakare užpuolikai įsiveržė į restoranų diplomatų kvartale Dakos mieste, paėmė įkaitų;
  • Liudininkų teigimu, užpuolikai šaukė Allahu Akbar;
  • IS priėmė atsakomybę už išpuolį;
  • Ryte per policijos surengtą šturmą nukauti 6 užpuolikai, vienas sučiuptas gyvas;
  • Išlaisvinta 13 įkaitų; 20 įkaitų ir 2 policininkai žuvo.

Užpuolikai apie 21 val. 20 min. vietos (16 val. 20 min. Lietuvos) laiku įžengė į ispaniškų patiekalų restoraną „Holey Artisan Bakery“ 79-ojoje gatvėje prabangiame Gulšano rajone, šaukdami Allahu Akbar (Dievas visų didžiausias), ir pradėjo šaudyti, nurodė policija.

Atvykus policijai ir saugumo pajėgoms, įvyko susišaudymas su užpuolikais. Iš viso sužeista daugiau nei 40 žmonių, du policijos pareigūnai žuvo. CNN žiniomis, žuvę policininkai – aukšto rango pareigūnai.

12.02 val. Rasta 20 žuvusių įkaitų, visi jie – užsieniečiai

Užgrobto restorano šturmas pradėtas 7 val. 40 min. vietos laiku. Operacijoje dalyvavo ir ginkluoti automatais kariai, panaudoti mažiausiai septyni šarvuočiai.

Tuhinas Mohammadas Masudas, vadovaujantis greitojo reagavimo batalionui, kuris šturmavo kavinę, sakė, kad yra aukų, tarp kurių yra ir šeši įkaitų grobikai.

„Mes nušovėme šešis teroristus; pagrindinis plotas, kuris buvo užgrobtas, išvalytas“, – sakė T.M.Masudas Indijos televizijos kanalui „Times Now“. Pasak jo, išgelbėta 13 įkaitų. „Trys iš jų yra užsieniečiai, 10 – vietiniai“, – pridūrė T.M.Masudas.

Bangladešo premjeras vėliau pranešė, kad vienas iš užpuolikų sučiuptas gyvas.

Pasak kariškių atstovo, 20 įkaitų buvo nužudyti. „Mes radome 20 lavonų. Dauguma jų žiauriai sukapoti aštriais ginklais“, – sakė žurnalistams brigados generolas Nayeemas Ashfaqas Chowdhury.

„Visi nužudytieji 20 įkaitų buvo užsieniečiai, – sakė naujienų agentūrai AFP leitenantas Shahabas Uddinas. – Dauguma jų – italai arba japonai“. Tiksliau aukų jis neapibūdino.

Operacijos pradžioje žuvo ir du policininkai, susirėmę su iki dantų ginkluotais teroristais, turinčiais dar ir sprogmenų.

Atsakomybę prisiėmė IS

Tebevykstant įkaitų dramai su „Islamo valstybe“ siejama naujienų agentūra „Amaq“ paskelbė, kad ši džihadistų grupuotė prisiima atsakomybę už išpuolį. Ji skelbia, kad nužudyta daugiau nei 20 įvairių tautybių žmonių, tačiau ši informacija – nepatvirtinta. CNN praneša, kad sužeista apie 40 žmonių.

Šūviai buvo paleisti ir įkaitų drama vyko restorane, kuris populiarus tarp užsieniečių, diplomatų, vidurinės klasės šeimų.

Bangladešo žiniasklaida pranešė, kad atvykus pareigūnams toje teritorijoje pasigirdo ir sprogimas.

JAV ambasada nurodė gyventojams nedelsiant ieškotis saugių vietų.

Restorano administratorius Sumonas Reza, kuris pabėgo nušokęs nuo pastato stogo, pasakojo vienam vietos laikraščiui, kad apie 20 užsieniečių buvo paimti įkaitais, pridūręs, kad užpuolikai detonavo sprogstamųjų užtaisų.

„Buvau ant stogo. Visas pastatas drebėjo, kai jie detonavo sprogmenis“, – sakė jis.

„Jų buvo aštuoni arba devyni, – kitas įvykio liudininkas pasakojo reporteriams, turėdamas omenyje užpuolikus. – Jie šaukė Allahu Akbar, kai įžengė į restoraną.“

Neramūs laikai

Bangladešą pastaruoju metu buvo įvykdyta nemažai išpuolių, per kuriuos įtariamų islamistų kovotojų taikiniais tapdavo religinių mažumų nariai ir sekuliarių pažiūrų aktyvistai.

Anksčiau penktadienį Bangladešo vakaruose buvo mirtinai užkapotas vienos hinduistų šventyklos patarnautojas.

Policija taip pat nušovė du islamistus studentus, kurie, kaip įtariama, praeitą mėnesį nužudė vieną hinduistų dvasininką. Be to, buvo suimtas vienas įtakingas islamistų kovotojas, praeitą mėnesį suorganizavęs ataką prieš kitą hinduistų pamokslininką.

Vyriausybė ir policija dėl žudynių kaltina vietinius kovotojus, kurie esą yra sąmokslo destabilizuoti šalį dalis. Manoma, kad smurtą kursto pagrindinė opozicinė Bangladešo nacionalistų partija (BNP) ir jos sąjungininkai islamistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius