Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 23 /12:07

Indija pasirašė sutartį su Prancūzija dėl 36 naikintuvų „Rafale“ įsigijimo

Indija penktadienį pasirašė oficialų susitarimą, kad įsigis 36 „Rafale“ naikintuvus iš Prancūzijos įmonės „Dassault“ už 7,9 milijardo eurų, o šis gynybos sektoriaus sandoris yra vienas didžiausių per kelis pastaruosius dešimtmečius.
Prancūzijos naikintuvas „Rafale“ kyla į misiją virš Sirijos.
Prancūzijos naikintuvas „Rafale“ kyla į misiją virš Sirijos. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Prancūzija Indija

Indijos gynybos ministras Manohar Parrikar Manoharas Parrikaras ir Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pasirašė sutartį per ceremoniją Delyje po kelerius metus trukusių sudėtingų derybų.

Gynybos ekspertai teigia, kad naujieji naikintuvai smarkiai pagerins Indijos oro pajėgas, kurios nori atsikratyti pasenusių rusiškų lėktuvų MiG-21, dėl jų prasto saugumo lygio vadinamų skraidančiais karstais.

Nuo 2014 metų, kai į valdžią atėjo premjeras Narendra Modi, Indija, didžiausia pasaulyje gynybos priemonių importuotoja, pasirašė jau kelias stambias sutartis dėl 100 mlrd. dolerių vertės technikos atnaujinimo.

Augantis kaimyninės Kinijos atkaklumas ir vis didėjanti konkurencija su Pakistanu paskatino Indijos poreikį atnaujinti savo karinę techniką.

Penktadienį sudaryta sutartis suteikia didžiulį pasitikėjimą „Rafale“ lėktuvams, nes juos gaminanti kompanija su Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) administracijos pagalba ilgai ir sunkiai ieškojo pirkėjų užsienyje.

Apie šią pirkimo procedūrą pirmąsyk buvo paskelbta 2012 metais, tačiau per pastaruosius ketverius metus vis kildavo įvairių kliūčių, tad sandorio nepavykdavo užbaigti.

Abiejų šalių derybose iš pradžių tartasi dėl 126 prancūziškų „Rafale“ pirkimo, tačiau nesutarus dėl kainų ir teisės surinkti naikintuvus Indijoje, lėktuvų skaičius buvo sumažintas iki 36.

N.Modi praėjusiais metais per vizitą Paryžiuje pareiškė, kad jo vyriausybė sutiko pirkti naujus naikintuvus, nes Indija siekia modernizuoti savo turimą sovietų laikų karinę techniką.

Tačiau derybos užsitęsė dėl nesutarimų – Delis reikalavo, kad ginklų gamintojai Indijoje investuotų tam tikrą procentą lėšų nuo kiekvieno stambaus sandorio.

F.Hollande'as dar kartą paragino tęsti derybas dėl sutarties per savo vizitą Indijoje sausį, kai N.Modi jį pakvietė į Respublikos dienos iškilmes, tačiau pareigūnai tarpusavyje nutarė, kad didžiausia kliūtis tam yra kaina.

Šis naikintuvų „Rafale“ užsakymas yra didžiausias nuo 2015 metų, kai Egiptas įsigijo 24 lėktuvus, o vėliau tais pačiais metais Kataras irgi nusipirko 24 lėktuvus.

Itin universalūs „Rafale“ naikintuvai šiuo metu dalyvauja tarptautinėje kampanijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistų grupuotę ir atlieka bombardavimo misijas Sirijoje ir Irake.

Šie lėktuvai anksčiau taip pat dalyvavo oro atakose Libijoje ir Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius