Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indija svarsto reakciją į kruviną reidą prieš bazę Kašmyre

Indija pirmadienį svarstė, kaip reaguoti į prieš armijos bazę Kašmyre surengtą kruviną reidą, kuris pakurstė tarp Indijos ir Pakistano – branduolinį ginklą turinčių kaimynių – tvyrančią įtampą, o kai kurie politikai ragino imtis karinių veiksmų.
Indijos kariai
Indijos kariai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Pakistanas Indija

Delis yra sakęs, kad sekmadienį 17 indų karių pražudė atakavę kovotojai iš Pakistano. Tai buvo didžiausia tokio pobūdžio ataka per daugiau kaip dešimtmetį; dėl jos dabar galima karinė eskalacija šiame ir taip neramiame ginčijamame Himalajų regione.

Indijos premjeras Narendra Modi pažadėjo, kad kaltininkai neliks nenubausti, o jo vidaus reikalų ministras apkaltino Pakistaną, kad šis „ir toliau tiesiogiai remia terorizmą ir teroristines grupuotes“.

Indija reguliariai kaltina nesutaikomą priešininką Pakistaną, kad šis ginkluoja sukilėlius ir siunčia juos per smarkiai militarizuotą sieną, kuri dalija Kašmyrą į Indijos ir Pakistano dalis, pulti Indijos pajėgas.

Kai kurie Indijos politikai ir armijos veteranai ragino stipriai atsikirsti į sekmadienio puolimą ir kalbėjo apie smūgius iš oro kovotojų parengimo stovykloms Pakistano kontroliuojamoje Kašmyro dalyje.

Nuo 1947 metų, kai paskelbė nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos, Indija ir Pakistanas kariavo tris tarpusavio karus, kurių du vyko dėl Kašmyro.

Tačiau žiniasklaida ragino veikti apdairiai. Dienraštis „The Indian Express“ rašė, kad tokie raginimai „lengviau skelbiami nei vykdomi“, ir perspėjo, kad nusitaikymas į kovotojus Pakistano teritorijoje išprovokuotų atsakomuosius veiksmus.

Jungtinės Tautos taip pat ragino demonstruoti santūrumą – Indijos ministrams pirmadienį skubiai susirinkus pasitarti.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškime pasmerkė minimą ataką ir išreiškė viltį, kad visos šalys „teiks pirmenybę stabilumo atkūrimui ir bet kokio naujo gyvybių praradimo prevencijai“.

Ataka buvo įvykdyta po kelias savaites trukusių protestų prieš Indijos valdymą Kašmyre; juos išprovokavo populiaraus sukilėlių lyderio Burhano Wani (Burhano Vanio) žūtis per susišaudymą su saugumo pajėgomis.

Per protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus žuvo mažiausiai 87 civiliai žmonės – nuo 2010 metų regioną apėmė didžiausi neramumai.

Armijos karinių operacijų generalinis direktorius Ranbiras Singhas kaltino Pakistane įsikūrusią kovotojų grupuotę „Jaish-e-Mohammad“, kuri buvo įtariama ir dėl įžūlaus Indijos oro pajėgų bazės Pandžabo valstijoje užpuolimo sausio mėnesį, kai žuvo septyni kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius