-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijoje – pirmasis didelis rinkimų etapas

Delio rinkėjai ketvirtadienį balsuoja pirmame dideliame Indijos nacionalinių rinkimų maratono etape, o šalies sostinė yra svarbus kovos laukas naujai, pernai iškilusiai kovos su korupcija partijai.
Rinkimai Indijoje
Rinkimai Indijoje / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indija Rinkimai

Ketvirtadienį – per trečią iš devynių rinkimų etapų – balsuojama dėl beveik penktadalio iš 543 vietų parlamente. Didžiausi pasaulyje rinkimai baigsis gegužės 16 dieną, kai bus paskelbti jų rezultatai.

Be sostinės, kurioje gyvena 17 mln. žmonių, ketvirtadienį taip pat balsuojama tankiai apgyvendintose kaimiškose apygardose šiaurės Indijoje, kur gerai turi pasirodyti šių rinkimų favoritė – hinduistų nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP).

Tačiau šis ketvirtadienis yra ypatingai svarbus pusantrų metų gyvuojančiai kovos su korupcija partijai „Aam Aadmi“ (AAP), kuri pernai gruodį triumfavo Delio valstijos rinkimuose, o dabar visoje šalyje varžosi dėl daugiau nei 400 vietų nacionaliniame parlamente.

Šiais metais AAP buvo laikoma potencialiu iššūkiu įsitvirtinusioms Indijos politinėms partijoms, tačiau naujokei sunkiai sekėsi vadovauti Delio valstijai ir balsavimui prasidėjus buvo tam tikrų rinkėjų nusivylimo ženklų.

AAP stengėsi nusikratyti „neištvermingos“ partijos etiketės, kurią kritikai jai priklijavo dramatiškai atsistatydinus partijos lyderiui Arvindui Kejriwalui – vos 49 dienos pradirbus sostinės vyriausiuoju ministru.

„Mums reikia stabilumo. Todėl nešvaistysiu savo balso dėl jo, – Delio senamiestyje sakė 38 metų rikša violetiniu turbanu Jitenderis Singhas. – Kol kas man egzistuoja Modi, Modi, Modi. Tiesą sakant, (ir) šaliai“.

„Scanpix“ nuotr./Narendra Modi
„Scanpix“ nuotr./Narendra Modi

Jis paminėjo BJP kandidatą į premjerus Narendrą Modi, prieštaringai vertinamą griežtosios linijos hinduistų nacionalistą, kuris tikriausiai vadovaus jo partijos dominuojamos koalicijos vyriausybei.

N.Modi sąsajos su riaušėmis prieš musulmonus jo gimtojoje Gudžarato valstijoje ir bekompromisiai vieši pareiškimai pavertė jį skaldančia figūra, ypač religinėms mažumoms.

Tačiau daugelį rinkėjų patraukė jo pažadai siekti ekonominės plėtros, stiprios lyderystės ir „švarios“ vyriausybės po dešimtmetį trukusio, skandalų temdyto Kongreso partijos ir Gandhi politinės dinastijos valdymo.

Šio 63 metų politiko pavardė ketvirtadienį sumirgėjo antraštėse dėl pirmą kartą padaryto pareiškimo, kad jis yra vedęs. Taip buvo atskleista viena didžiausių paslapčių, susijusių su itin slepiamu jo privačiu gyvenimu.

„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Indijoje
„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Indijoje

Utar Pradešo valstijoje, kurioje renkama 80 parlamentarų, ketvirtadienį balsuojama ir Muzafarnagaro rajone, kur pernai rugpjūtį vyko religinės riaušės. Atiduoti savo balso ėjo ir tie žmonės, kurie vis dar gyvena pabėgėlių stovyklose.

Per riaušes žuvo daugiau nei 50 žmonių, daugiausia musulmonų, buvo perskirtos vietos bendruomenės, o vietos politikai kaltinami smurto kurstymu.

„Nusižudysiu, nužudysiu savo vaikus, bet nebalsuosiu už Modi. Jis toks nuožmus“, – sakė 35 metų Adisa Khatoon iš vienos pabėgėlių stovyklos.

Delyje balsavimas iš pradžių vyko ramiai ir lėtai, nes valdžia paskelbė nedarbo dieną. Rinkėjai į apylinkes traukė saulėtą pavasario rytą.

„Scanpix“ nuotr./Balsuoja Kongreso partijos lyderė Sonia Gandhi
„Scanpix“ nuotr./Balsuoja Kongreso partijos lyderė Sonia Gandhi

Žalią sarį vilkinti Kongreso partijos lyderė Sonia Gandhi ir jos sūnus Rahulas, kuris pirmą kartą vadovavo nacionalinių rinkimų kampanijai, ketvirtadienio rytą taip pat atidavė savo balsus.

Pirmieji du balsavimo etapai vyko pirmadienį ir trečiadienį, atokiuose šalies šiaurės rytų regionuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius