Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indoneziją sukrėtęs stiprus žemės drebėjimas sukėlė paniką

Stiprus 7,8 balo žemės drebėjimas, kuris trečiadienio rytą sukrėtė Sumatros salą Indonezijoje, sukėlė didelę paniką tarp gyventojų ir paskatino paskelbti cunamio pavojų, tačiau didesnės žalos nepadarė.
Galimo cunamio išsigandę žmonės Indonezijoje
Galimo cunamio išsigandę žmonės Indonezijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Požeminiai smūgiai įvyko vandenyno dugne netoli Sumatros šiaurės vakarinių krantų, kuriuos 2004 metais nusiaubė didelis cunamis. Dėl pastarojo žemės drebėjimo tame regione, taip pat gretimame Tailande, buvo paskelbtas cunamių pavojus.

Provincijos sostinės Banda Ačės gyventojai pasakojo jautę, kaip žemė bauginamai smarkiai drebėjo apie minutę.

Daugelis žmonių išbėgo iš namų arba motociklais mėgino išvažiuoti toliau nuo pakrantės, baimindamiesi niokojančių bangų. Tačiau Indonezijos Vyriausybės paskelbtas cunamio pavojus buvo atšauktas po dviejų valandų.

„Žmonės puolė į paniką ir išbėgo iš namų. Tai truko beveik minutę“, – sakė vienas Banda Ačėje esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Pasak JAV geologijos tarnybos, požeminiai smūgiai buvo užregistruoti 5 val. 15 min. vietos (1 val. 15 min. Lietuvos) laiku, o jų židinys buvo 46 kilometrų gylyje.

Indonezijos geologai praneša, kad šio drebėjimo epicentras buvo už 60 kilometrų į pietryčius nuo Sinabango miesto, esančio Ačės provincijos Simeulujės saloje.

Ačės gyventojai tebemini skaudžius 2004 metų įvykius, kai iš Indijos vandenyno atsiritusi milžiniška banga Sumatros šiauriniams krantams po 9,3 balo žemės drebėjimo, kuris įvyko vandenyno dugne į vakarus nuo tos salos.

Nuo to cunamio Indonezija nukentėjo labiausiai: šioje šalyje žuvo mažiausiai 168 tūkst. žmonių. Iš viso tame regione 2004 metų cunamis nusinešė daugiau nei 220 tūkst. žmonių gyvybių.

Sinabango ir Indonezijos sostinės Džakartos pareigūnai sakė, kad iš regiono, esančio netoli žemės drebėjimo epicentro, pranešimų apie žalą kol kas negauta. Banda Ačėje buvo dingusi elektra, tačiau mobiliųjų telefonų ryšys tebeveikė.

„Mūsų darbuotojai nerado jokios žalos Sinabange“, – vietos policijos Dedi Junaidi sakė televizijai „Metro“.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė, kad vandenyne prie Sumatros susidarė bangos, tačiau jos nebuvo niokojančios.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius