-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijoje cunamis nusinešė 108 gyvybes, šimtų žmonių tebeieškoma. Kitoje vietoje išsiveržė ugnikalnis (nuotraukos)

Indonezijos vakarinėje dalyje esančias atokias salas užliejęs cunamis nusinešė daugiau nei 100 gyvybių, dar apie pusė tūkstančio žmonių laikomi dingusiais, antradienį pranešė pareigūnai.
Žmonės bėga nuo suaktyvėjusio ugnikalnio.
Žmonės bėga nuo suaktyvėjusio ugnikalnio. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Cunamis nusirito po 7,5 balo stiprumo žemės drebėjimo, kuris pirmadienį vėlai vakare įvyko netoli vienos iš Mentavajaus salų, esančių prie vakarinės Sumatros pakrantės.

Kaip televizijai „Metro“ sakė vietos įstatymų leidėjas Hendri Dori Satoko, naujausiais duomenimis, žuvo 108 žmonės, dar 502 oficialiai laikomi dingusiais.

Žiniasklaida pranešė, kad didžiulės bangos visiškai sugriovė pakrantėje esantį Betu Mongos kaimą.

Indonezijos žvejybos departamento regioninio skyriaus atstovas patvirtino, kad Betu Mongoje sugriauti beveik visi namai.

„Iš 200 tame kaime gyvenusių žmonių rasta tik 40. Likę 160 gyventojų, daugiausia moterys ir vaikai, laikomi dingusiais“, – telefonu sakė pareigūnas, pridūręs, kad išsigelbėję žmonės turi labai mažai maisto atsargų.

Ant siaubo apimtų vietos gyventojų pradėjo kristi pelenų lietus.Tuo tarpu Australijos užsienio reikalų ir prekybos departamentas pranešė, kad po žemės drebėjimo nutrūko ryšys su laivu, kuriuo plaukė apie dešimt turistų iš Australijos. Apie jų likimą kol kas nieko nežinoma.

2004 metais per cunamį, kurį sukėlė prie Sumatros įvykęs daugiau nei 9 balų stiprumo žemės drebėjimas, visame regione žuvo 226 tūkst. žmonių.

Indonezijai smogė dar viena nelaimė

Tuo tarpu už daugiau nei tūkstančio kilometrų nuo cunamį sukėlusio žemės drebėjimo epicentro, Indonezijos Javos saloje antradienį išsiveržęs aktyviausias šalyje Merapio ugnikalnis privertė išsigandusius vietos gyventojus skubiai palikti savo namus ir ieškoti saugaus prieglobsčio.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas, ugnikalnio viršūnę antradienį dengė tamsus tirštų dūmų debesis, kuris neleido įžvelgti, ar iš kraterio jau pradėjo tekėti lava. Tačiau ant siaubo apimtų vietos gyventojų pradėjo kristi pelenų lietus.

„Kalno nesimato, staiga viską padengė pelenai, o panikos apimti žmonės šaukdami bėga iš savo namų. Bėga šimtai gyventojų“, – sakė jis.

Pasak žurnalisto, ore jaučiamas aitrus degėsių kvapas, tačiau pelenai kol kas netrukdo kvėpuoti.

Javos saloje esantis Merapio ugnikalnis išsiveržė antradienio rytą. Išvakarėse valdžia iki aukščiausio lygio pakėlė pasirengimo ugnikalnio išsiveržimui laipsnį ir paragino netoliese esančių kaimų gyventojus persikelti į saugesnes vietas.

Kol kas pranešimų apie nukentėjusius per ugnikalnio išsiveržimą žmones negauta.

Pastarąjį kartą Merapis buvo išsiveržęs 2006 metų birželio mėnesį; tada žuvo du žmonės, mėginę pasislėpti bunkeryje nuo degančių dujų ir pelenų debesies.

1994 metais Merapio išsiveržimas nusinešė 70 gyvybių, o 1930 metais per jo išsiveržimą žuvo daugiau kaip 1 300 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius