-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indonezijoje cunamio ir išsiveržusio ugnikalnio aukų skaičius siekia kelis šimtus (atnaujinta 16.40 val., nuotraukos)

Vienas iš aktyviausių Indonezijoje ugnikalnių trečiadienį spjaudė įkaitusių pelenų ir dujų debesis prasidėjus išsiveržimui. Po cunamio ir ugnikalnio išsiveržimo žuvusiųjų skaičius šalyje jau viršijo kelis šimtus, daugybė žmonių vis dar laikomi dingusiais be žinios.
Indonezijoje išsiveržė ugnikalnis Merapi
Indonezijoje išsiveržė Marapio ugnikalnis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Netoli Jogjakartos miesto Javos saloje esantis Merapio ugnikalnis išsiveržė antradienį, kitą dieną po to, kai atokių Indonezijos vakarinių salų pakrantėms smogė cunamis ir pražudė mažiausiai 113 žmonių gyvybių.

Pareigūnai mėgina evakuoti apie 11 400 žmonių, kurie gyvena ant ugnikalnio šlaitų. Daugelio jų namai buvo sugriauti, o griuvėsius padengė balti pelenai.

Pareigūnai mėgina evakuoti apie 11 400 žmonių, kurie gyvena ant ugnikalnio šlaitų. Daugelio jų namai buvo sugriauti, o griuvėsius padengė balti pelenai.

Jogjakartoje esančios Sardžito ligoninės atstovė spaudai Endita Sri Andrianti sakė, kad antradienio vakarą 25 žmonės žuvo dėl iš vulkano išsiveržusio smarkiai įkaitusių dujų srauto.

„Teberenkame informaciją, kad juos atpažintume. Dauguma jų mirtinai apdegė“, – pareigūnė sakė telefonu naujienų agentūrai „Reuters“ ir pridūrė, kad dar 14-a kaimo gyventojų apdegė, tačiau liko gyvi.

E.Sri Andrianti negalėjo patvirtinti vietos žiniasklaidos pranešimų, kad tarp žuvusiųjų buvo pagyvenęs dvasinis Merapio sergėtojas Mbah Maridjanas, kuris, kaip tiki daugelis Javos gyventojų, turi magiškų galių.

Dauguma žuvusiųjų buvo rasti stebukladario namuose arba prie jų Kinaredžo kaime, esančiame netoli ugnikalnio kraterio, pranešė vietos žiniasklaida.

Kinaredže apsilankęs vienas „Reuters“ televizijos operatorius pasakojo matęs, kaip į lavonmaišius sudėti žuvusieji buvo nešami žemyn šlaitu. Kaimo pastatai buvo sugriauti.

„Keli namai ir gyvuliai buvo sudeginti iš kalno pasklidusio įkaitusio debesies, – sakė jis. – Visi namai padengti pelenais, visiškai balti. Sudegė labai daug medžių.“

Ugnikalnio viršūnę dengia dūmų ir pelenų debesys, todėl nesimato, ar pradėjo tekėti lava.

Indonezijos vyriausiasis vulkanologas Surono sakė, kad Merapis dabar „gana ramus“.

2 968 metrų aukščio vulkanas, kurio pavadinimas vietos kalba reiškia „Ugnies kalnas“, yra pagrindinėje Javos saloje, už maždaug 500 kilometrų į pietryčius nuo sostinės Džakartos.

„Nėra jokių kito neišvengiamo išsiveržimo ženklų, tačiau negaliu nieko garantuoti, o mes nežinome, ar tai tėra laikina pertrauka“, – pabrėžė jis.

Indonezijos naujienų svetainė „Okezone“, remdamasi Jogjakartoje esančio Adisudžipto tarptautinio oro uosto direktoriaus pranešimu, nurodė, kad dėl pelenų debesies skrydžiai nesutriko.

Vis dėlto mokslininkai perspėja, kad po sustingusios lavos kupolu didėjantis slėgis gali sukelti didžiausią per daugelį metų Merapio išsiveržimą.

2 968 metrų aukščio vulkanas, kurio pavadinimas vietos kalba reiškia „Ugnies kalnas“, yra pagrindinėje Javos saloje, už maždaug 500 kilometrų į pietryčius nuo sostinės Džakartos.

Jos apylinkėse paskelbtas didžiausios parengties lygis.

„Energija kaupiasi... Tikimės, kad ji bus atpalaiduota lėtai, – vulkanologas Surono sakė žurnalistams. – Priešingu atveju gali kilti milžiniškas išsiveržimas; didesnis nei visi kiti, mūsų stebėti per daugelį metų.“

Pastarąjį kartą Merapis buvo išsiveržęs 2006 metų birželio mėnesį; tada žuvo du žmonės, kurie mėgino pasislėpti bunkeryje nuo degančių dujų ir pelenų debesies.

1994 metais Merapio išsiveržimas nusinešė 70 gyvybių, o 1930 metais per jo išsiveržimą žuvo daugiau kaip 1 300 žmonių.

Atnaujinta 12.11 val. Vis didėja žuvusiųjų Indonezijoje skaičiai. Dabar pranešama, kad žuvo mažiausiai 154 žmonės, o dar apie 400 žmonių kaimų vietovėse yra laikomi dingę be žinios.

Atnaujinta 16.40 val. BBC praneša, kad cunamio aukų skaičius išaugo iki 272. Taip pat skelbiama, kad mažiausiai 412 žmonės vis dar laikomi dingusiais be žinios.

Gelbėtojai teigia, kad jų darbą apsunkina sudėtingos sąlygos, o tai, ką jie išvydo salose, primena vaizdus iš siaubo filmų – kūnai guli ant kelių, paplūdimiuose.

Gelbėtojai ir toliau tęsia darbus, o Indonezijos prezidentas sutrumpino savo vizitą Vietname ir grįžta į šalį.

Po šių įvykių vėl suabejota perspėjimo apie artėjančius cunamius sistemos patikimumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius