Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijoje vyksta visuomenę priešinantys prezidento rinkimai

Indonezijos piliečiai trečiadienį balsuoja labiausiai įtemptuose ir priešinančiuose prezidento rinkimuose nuo diktatoriaus Suharto režimo žlugimo, kuriuose Džakartos gubernatorius Joko Widodo grumiasi su buvusiu generolu Prabowo Subianto, kurio reputaciją temdo žmogaus teisių pažeidimai.
Kandidatas į Indonezijos prezidentus Prabowo Subianto
Kandidatas į Indonezijos prezidentus Prabowo Subianto / AFP/„Scanpix“ nuotr.


Po įtemptos kampanijos, per kurią ilgą laiką favoritu laikyto Joko Widodo pranašumas dramatiškai sumažėjo, trečios didžiausios pasaulyje demokratijos gyventojai dabar turi pasirinkti vieną iš dviejų itin skirtingų kandidatų.

Joko Widodo, dar vadinamas Jokowi, yra kuklias šaknis turintis buvęs baldų eksportuotojas ir pirmasis stiprus kandidatas į prezidento postą, neturintis ryšių su autoritarine praeitimi. Jeigu laimėtų rinkimus, šis veikėjas veikiausiai įvestų kitokį valdymo stilių ir įtvirtintų demokratiją.

Tuo tarpu buvęs Suharto žentas Prabowo Subianto yra prisipažinęs, kad davė įsakymą grobti demokratijos aktyvistus prieš autoritarinio režimo žlugimą 1998 metais. Jis užsitikrino palaikymą, žadėdamas tvirtą vadovavimą šalyje, kurioje jau daug metų ilgimasi stipraus lyderio.

Tačiau kritikai baiminasi, kad jis gali nukreipti Indoneziją atgal į autoritarinį valdymą.

Žurnalistų ir savo šalininkų apsuptas Joko Widodo balsavo vienoje rinkimų apylinkėje sostinės centre, netoli Džakartos gubernatoriaus rezidencijos.

Tuo tarpu buvęs Suharto žentas Prabowo Subianto yra prisipažinęs, kad davė įsakymą grobti demokratijos aktyvistus prieš autoritarinio režimo žlugimą.

„Sveikinu indoneziečius, kurie jau pasinaudojo savo teise balsuoti“, – sakė 53 metų politikas, vilkintis tradicinius raštuotus indonezietiškus marškinius ir lydimas žmonos, apsigobusios galvą musulmoniška skarele.

„Šiandien indoneziečiai sprendžia savo ateitį tolesniems penkeriems metams“, – pridūrė jis.

Entuziastinga minia

Prabowo Subianto taip pat buvo pasveikintas entuziastingos minios, kai atvyko balsuoti prie savo užmiesčio namų netoli sostinės, atvažiavęs visureigiu, kurį lydėjo du raiti policininkai.

„Esu nusiteikęs labai optimistiškai, ir, jeigu Dievas panorės, mus palaikys žmonės visur, – sakė 63 metų veikėjas, atidavęs savo balsą. – Viliuosi, kad rinkimai vyks gerai ir sklandžiai, be jokių klastojimų ir bauginimų.“

Apie 190 mln. rinkėjų turi teisę pareikšti savo valią didelėje šalyje, kurios teritoriją sudaro daugiau nei 17 tūkst. salų, besidriekiančių per tris laiko juostas.

Balsavimo apylinkės pirmiausiai atsidarė rytinėje Papua provincijoje, vėliau – pagrindinėje Javos saloje ir vakaruose esančioje džiunglių dengiamoje Sumatroje.

Prieš kelis mėnesius atrodė neabejotina, kad naujuoju šalies vadovu taps Joko Widodo. Tačiau po poliarizuojančios kampanijos anksčiau jo turėtas didžiulis pranašumas sumenko.

Džakartos gubernatorius tapo šmeižto išpuolių taikiniu, įskaitant pareiškimus, kad jis yra ne musulmonas, o etninis kinas krikščionis. Tokie pareiškimai, kuriuos kandidatas griežtai neigė, skaudžiai smogė Joko Widodo reputacijai daugiausiai gyventojų turinčioje musulmoniškoje šalyje.

Apie 190 mln. rinkėjų turi teisę pareikšti savo valią didelėje šalyje, kurios teritoriją sudaro daugiau nei 17 tūkst. salų, besidriekiančių per tris laiko juostas.

Antradienį paskelbti apklausos rezultatai rodė, kad Joko Widodo savo varžovą pagal populiarumą lenkia tik 2,7 procentiniais punktais. Kadangi didelė dalis rinkėjų buvo dar neapsisprendę, analitikai sako, kad šių rinkimų baigtis sunkiai prognozuojama.

Numatoma, kad viešosios nuomonės agentūrų atliktos balsavusių rinkėjų „greitosios apklausos“ suteiks aiškių užuominų, kas gali tapti nugalėtoju, Oficialių rezultatų tikimasi sulaukti ne anksčiau negu po dviejų savaičių.

Kad ir kuris kandidatas laimėtų, jis taps antruoju tiesiogiai išrinktu Indonezijos prezidentu po Susilo Bambango Yudhoyono, kuris atsistatydins spalį po dešimtmetį trukusio stabilaus, tačiau dažnai neryžtingo valdymo.

Šis valdžios perdavimas vyks sudėtingu metu: didžiausios Pietryčių Azijos ekonomikos augimas lėtėja, klesti korupcija, milijonai gyventojų lieka įstrigę skurde. Taip pat baiminamasi, kad radikalūs islamistai, grįžtantis iš konfliktų Artimuosiuose Rytuose, gali atgaivinti šalyje kovotojų tinklus.

Paprastų žmonių kandidatas

Joko Widodo tapo žinomas nacionaliniu mastu, kai 2012 metais buvo išrinktas sostinės gubernatoriumi. Jis greitai pritraukė daugybę šalininkų, sužavėjęs juo savo paprastumu ir pastangomis išspręsti daugybę Džakartos miesto problemų.

Jis neretai lankydavosi didžiuliuose sostinės lūšnynuose, vilkėdamas paprastus drabužius, taip pat būdavo dažnai matomas sunkiojo metalo koncertuose.

Prabowo Subianto, dabar tapęs turtingu verslininku, per rinkimų kampaniją pabrėžė savo ryšius su kariuomene – tuo metu, kai dalyje visuomenės stiprėja nostalgija griežto Suharto valdymo metams.

Baiminamasi, kad radikalūs islamistai, grįžtantis iš konfliktų Artimuosiuose Rytuose, gali atgaivinti šalyje kovotojų tinklus.

Daugelis nusivylė chaotiška šalies demokratija ir viliasi, kad stipresnis lyderis galėtų sutriuškinti korupciją vienoje iš labiausiai kyšininkavimo persmelktų šalių.

Tačiau Prabowo Subianto komentarai apie demokratiją sukėlė susirūpinimą. Kaip pranešama, jis neseniai pareiškė, kad Vakarų stiliaus politinė sistema, įskaitant tiesioginius rinkimus, „netinka“ Indonezijai.

Investuotojai tikisi, kad laimės Widodo, laikydami jį potencialiu reformų šalininkų. Pastarosiomis savaitėmis, kai sustiprėjo Prabowo Subianto pozicijos, Indonezijos rupijos kursas smarkiai nukrito.

Organizuoti rinkimus Indonezijoje – milžiniškas logistinis iššūkis: balsalapiai į atokias salas gabenami greitaeigiais kateriais, į kalnų gyvenvietes – nešuliniais arkliais, o į kai kuriuos tolimus kaimus buvo nuskraidinti sraigtasparniais arba mažais lėktuvais.

„Balsavau už Jokowi, nes manau, kad jis tapo artimas žmonėms; jis taip pat buvo atvykęs čia, į Papua, per rinkimų kampaniją“, – sakė 38 metų namų šeimininkė Katharina Utomo, atėjusi pareikšti savo valios toje rytinėje provincijoje.

Vaikų parko darbuotojas Samsulas balsavo už Prabowo Subianto netoli šio kandidato užmiesčio namų netoli Džakartos.

„Kai jis taps prezidentu, tikiuosi, kad išpildys savo pažadą atnešti gerovę žmonėms, suteikti tinkamą sveikatos apsaugą ir švietimą“, – sakė 21 metų vyras, kuris, kaip ir daugelis indoneziečių, turi tik vardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius