Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interpolas išdavė tarptautinį arešto orderį tinklalapio „WikiLeaks“ vadovui Julianui Assange'ui

Pasaulinė policijos organizacija Interpolas trečiadienį paskelbė nurodęs savo narėms suimti tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą, kuris Švedijoje įtariamas išžaginimu.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Švedijos vardu paskelbtas viešas „Raudonasis pranešimas“, – Interpolo atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, taip patvirtindama, kad jos organizacija savo tinklalapyje paskelbė Švedijos prašymą suteikti pagalbą ieškant 39 metų Australijos piliečio.

Geteborge veikianti Švedijos tarptautinė prokuratūra išdavė arešto orderį šiam aktyvistui lapkričio 18 dieną. J.Assange'as įtariamas išžaginimu, seksualiniu priekabiavimu ir neteisėtu privertimu.

„WikiLeaks“ įkūrėjas, kurio dabartinė buvimo vieta nežinoma, apskundė sprendimą skirti šį orderį Švedijos apeliaciniame teisme. Tačiau praeitą savaitę šis skundas buvo atmestas, o J.Assange'as pateikė antrąjį.

Tuo tarpu šis Interpolo žingsnis reiškia, kad J.Assange'as gali būti suimtas ir išduotas Švedijai bet kurios šalies, kurios pareigūnai nuspręstų reaguoti į tarptautinės agentūros raginimą.

Kai kurie J.Assange'o šalininkai teigia, kad neįvardijamos jėgos nuo rugpjūčio siekia jam primesti kaltinimus dėl seksualinio išpuolio prieš dvi švedes, siekiant sužlugdyti „WikiLeaks“ kampaniją – skelbti tinklalapiui nutekintus slaptus dokumentus.

Australo advokatai atmeta prokurorų pretenzijas, argumentuodami, kad J.Assange'a nebūtina suimti vien tam, kad jis būtų apklaustas, taip pat pasiūlė kelias galimas jo apklausos datas.

Tuo tarpu „WikiLeaks“ šią savaitę tęsė savo „kryžiaus žygį“, pradėjusi viešinti apie ketvirtį milijono slaptų JAV valstybės departamento diplomatinio susirašinėjimo dokumentų. Ši medžiaga skelbiama internete ir perduodama didiesiems pasaulio dienraščiams.

Dokumentų viešinimas sukėlė didelį apmaudą Jungtinėms Valstijoms ir kai kuriems jų sąjungininkams, mat šioje medžiagoje gausu netikėtų faktų ir  kompromituojamo pobūdžio informacijos apie pasaulio įvykius bei santykius.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius