Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irakas planavo išpuolį prieš JAV radijo stotį Prahoje

Buvęs Irako diktatorius Saddamas Husseinas 2000 metais planavo išpuolį prieš JAV finansuojamą Laisvosios Europos/Laisvės radijo stotį Prahoje, pirmadienį pranešė čekų kontržvalgybos tarnyba BIS.
Užsitarnauti Saddamo Husseino pasitikėjimą nebuvo lengvas darbas.
Saddamas Husseinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Saddamas Husseinas įsakė savo slaptajai tarnybai nutraukti Laisvosios Europos radijo transliacijas Irakui ir numatė didžiulę finansinę paramą šiai operacijai“, – teigiama BIS ataskaitoje.

Stotis, iš kurios transliuojamos programos ribotos spaudos ir žodžio laisvės šalims, supykdė Sadddamą Husseiną, kai 1998 metais pradėjo savo transliacijas Irakui.  Irako slaptoji tarnyba DGI nuo 1999 metų kovo stebėjo radijo stoties pastatą Prahos centre, kuriame anksčiau posėdžiavo buvusios Čekoslovakijos parlamentas.

Tuomet BIS agentai pirmą kartą pastebėjo „tamsiu švarku ir vilnone kepure apsirengusį turistą“, kuris fotografavo minėtąjį pastatą.  Dar po metų BIS šaltinis Irako ambasadoje Prahoje patvirtino, kad Saddamas Husseinas buvo užsakęs išpuolį prieš radijo stotį.

2000 metų pabaigoje čekai paskelbė diplomatinį protestą, tačiau irakiečių šnipams ir toliau stebint pastatą, Praha buvo priversta iš šalies išsiųsti Irako konsulą, kuris buvo ir DGI agentas.

Po 2001 metų rugsėjo 11–osios „al Qaeda“ išpuolių JAV Čekijos valdžia apsupo radijo stoties pastatą tvora ir jo apsaugą patikėjo šarvuočiams.  Vėliau BIS išsiaiškino, kad Irako slaptoji tarnyba DGI buvo suplanavusi išpuolį pro langą iš priešais radijo stoties pastatą esančio statinio.

2003 metų kovo 20 dieną JAV pradėjus karo veiksmus Irake, Praha iš šalies išsiuntė dar keturis DGI agentus, dirbusius Irako ambasadoje, ir vieną diplomatą. Buvo manoma, kad tuo problema išspręsta.  Dar po mėnesio, kai žlugo Saddamo Husseino režimas, BIS patikrino Irako ambasadą ir joje rado 11 pistoletų, šešis automatinius ginklus ir vieną prieštankinį granatsvaidį RPG–7.

Šiais metais 28 kalbomis transliuojanti ir daugiau nei 1 tūkstantį žurnalistų bei korespondentų turinti radijo stotis persikėlė į naują ypatingai gerai saugomą pastatą Prahoje.  Saddamas Husseinas buvo sugautas 2003 metų gruodį ir po trejų metų nuteistas už nusikaltimus žmogiškumui. Irako teismo sprendimu jam buvo įvykdyta mirties bausmė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius