-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irake džihadistai kovoja su amerikietiškais, JAV remiami kurdai – rusiškais ginklais

Ketvirtadienį JAV prezidentas davė leidimą surengti oro atakas penktadienį. Pirmieji JAV naikintuvai į „Islamo valstybės“ (IS) taikinius smogė penktadienį. Tačiau už mūšių tarp džihadistų ir JAV remiamų kurdų bei irakiečių slypi paradoksas, kuris iš dalies ir paaiškina, kaip IS kovotojai taip greitai ir taip efektyviai užiminėja teritorijas, rašo „The Business Insider“.
ISIL teroristai Irake
ISIL teroristai Irake / AFP/„Scanpix“ nuotr.

IS kovotojai naudojasi modernia JAV ginkluote, kurią jie atėmė iš Irako pajėgų. Kurdai kaunasi su rusiškais ginklais.

Kurdai – vieni iš istorinių JAV sąjungininkų – pralaimės teroristams, kurie naudojasi tos pačios JAV karine įranga ir ginkluote

„IS, kurie kaunasi su šimtus milijonų JAV dolerių kainuojančia karine įranga, kurią jie perėmė iš Irako armijos, kurdus visiškai lenkia karine galia“, – „The New York Times“ sakė Ali Khedery, buvęs JAV pareigūnas, kuris dirbo penkių JAV ambasadorių ir keleto generolų Irake patarėju.

Džihadistams savo rankose turint moderniausius ginklus, kurdai naudojasi 12,7 mm Sovietų Sąjungos laikų kulkosvaidžiais ir granatsvaidžiais. Kurdų atsakas į JAV gamintus „Humvees“ visureigius – sovietinių laikų tankai T-55. 

Kurdų valdžia sekmadienį kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydama atsiųsti ginklų, su kuriais jie galėtų kautis prieš ne šiaip teroristinę organizaciją, o teroristinę valstybę.

Pastarųjų savaičių IS užimtos teritorijos apnuogino didžiausius gerai apmokytų, tačiau menkai aprūpintų kurdų kovotojų silpnąsias vietas. Taip iškyla ir dar viena dilema B.Obamai, kuris nuolat pabrėžia nenorintis įklimpti į naują karą Irake.

JAV dar neapsisprendė, ar apginkluos kurdų kovotojus. Ekspertai teigia, kad JAV galėtų jiems padėti ir nesiųsdama ginklų bei karinės technikos – dalintis su jais žvalgybine informacija, apmokyti, padėti logistikos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius