Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake nukauti du aukšti „Al Qaeda“ vadai

Du svarbūs tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadai buvo nukauti Irake per bendrą JAV ir vietos karių reidą į šiaurę nuo Bagdado, pirmadienį JAV kariškiai ir vadovai panešė apie savaitgalio operaciją, kuri tapo skaudžiu smūgiu Osamos bin Ladeno vadovaujamai organizacijai.
JAV karys
JAV karys Afganistane / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Irakas Al Qaeda

Abu Omaras al Baghdadi ir Abu Ayubas al Masri, palaikę tiesioginius ryšius su O.bin Ladenu, žuvo per susišaudymą sekmadienio rytą už 10 kilometrų nuo Tikrito, kuris yra mirtimi nubausto Irako diktatoriaus Saddamo Husseino gimtasis miestas.

Irako premjeras Nuri al Maliki, rodydamas nuotraukas, kuriose abu „Al Qaeda“ lyderiai buvo matomi gyvi ir po žūties, sakė, kad teroristų tinklas dabar „kraujuoja... ir yra smarkiai susilpnintas“. Vyriausybės vadovas pridūrė, kad buvo pašalinta didelė grėsmė šalies saugumui.

„Jų lyderiai krenta, – N.al Maliki sakė Irako valstybinei televizijai. – „Al Qaeda“ pernelyg susilpnėjo, kad keltų pavojų Irakui, tačiau turime būti atsargesni ir budresni, kad visiškai juos likviduotume“. 

A.O.al Baghdadi ir A.A.al Masri buvo nukauti per reidą prieš jų vieną slėptuvę, vykdant didesnę operaciją, kurios metu buvo rasta informacijos, padėsiančios sužlugdyti būsimas atakas, nurodė premjeras. Teismo medicinos ekspertų tyrimai patvirtino nukautų „Al Qaeda“ lyderių tapatybes.

„Per šias operacijas buvo paimti kompiuteriai su elektroniniais laiškais ir pranešimais dviem didžiausiems teroristams – Osamai bin Ladenui ir (jo pavaduotojui) Aymanui al Zawahiri“, – pridūrė N.al Maliki.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas sakė, kad šios žūtys tikriausiai yra triuškinantys smūgiai Irako „Al Qaeda“.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas taip pat pasveikino šią operaciją, tačiau pridūrė, kad Osamos bin Ladeno "sučiupimas arba nužudymas, be abejo, tebėra prioritetas.

Irake dislokuotoms JAV pajėgoms vadovaujančio generolo Ray Odierno pranešime sakoma, kad pastaroji operacija yra „tikriausiai reikšmingiausias smūgis Irako „Al Qaeda“ (AQI) nuo kovotojų veiklos pradžios“.

JAV pajėgos seniai tvirtino, kad A.A.al Masri buvo tikrasis AQI lyderis. Šis iš Egipto kilęs patyręs kovotojas buvo paskirtas „Al Qaeda“ vadu 2006 metų birželį, po geriau žinomo savo pirmtako jordaniečio Abu Musabo al Zarqawi žūties per vieną JAV aviacijos antskrydį.

Per sekmadienį įvykdytą operaciją taip pat buvo nukautas vienas A.A.al Masri padėjėjas ir A.O.al Baghdadi sūnus, o Irako pajėgos vėliau suėmė 16 ieškomų asmenų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius