Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake pavogta pavojinga radioaktyvi medžiaga – bijoma, kad ji nepatektų pas IS

Irakas ieško radioaktyvios medžiagos, kuri laikoma labai pavojinga, ir kuri praėjusiais metais dingo. Baiminamasi, kad ji gali patekti į „Islamo valstybės“ teroristų rankas, o šie galėtų pasigaminti „nešvarią bombą“, rašo „Reuters“.
ISIL sukilėlis
"Islamo valstybė" / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Radioaktyvi medžiaga „Ir-192“ buvo saugoma maždaug nešiojamojo kompiuterio dydžio dėžėje. Ji lapkričio mėnesį dingo iš JAV priklausančios saugyklos Basroje. Tai paaiškėjo, kai žiniasklaidai buvo nutekinti aplinkos apsaugos ministerijos dokumentai.

„Bijome, kad radioaktyvius elementai pateks į „Daesh“ (IS) rankas“, – sakė neįvardintas saugumo pareigūnas.

Kitas pareigūnas „Reuters“ teigė, kad pavogta apie 10 gramų „Ir-192“ kapsulių – radioaktyvių iridžio izotopų, kurie taip pat naudojami gydant vėžį.

Saugumo pareigūno teigimu, pirminis tyrimas rodo, kad vagys tiksliai žinojo, kaip patekti į saugyklą, ir kaip elgtis su radioaktyvia medžiaga. Pastate nebuvo jokių įsilaužimo ženklų.

Medžiaga priskiriama antrai kategorijai pagal radioaktyvumą – tai reiškia, kad ji gali būti mirtina šalia jos atidūrusiems žmonėms. Mirtis gali ištikti per kelias dienas ar net kelias valandas.

Kol kas nėra ženklų, kad ji patekusi IS – teroristai šios Irako dalies nekontroliuoja. Tačiau grupuotė naudoja cheminius ginklus. 

Praėjusių metų rugpjūtį IS panaudojo ipritą („garstyčių dujas“) prieš kurdų pajėgas prie Erbilio, kurdų autonominio regiono Irake sostinės. Manoma, kad tai buvo pirmasis cheminio ginklo panaudojimas šalyje po Saddamo Husseino nuvertimo 2003 m.

„Nešvari bomba“ – tai sprogmuo, kuriame kartu su įprastomis sprogstamosiomis medžiagomis yra ir radioaktyvių, kurios užteršia teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius