-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake piktinamasi dėl įtakingo šiitų dvasininko egzekucijos Saudo Arabijoje

Saudo Arabijos šeštadienį įvykdyta egzekucija vienam iškiliam šiitų dvasininkui sukėlė įniršį Irake, kur kai kurie lyderiai ragino uždaryti neseniai Bagdade duris vėl atvėrusią karalystės ambasadą.
Pasipiktinimas dėl įvykdytų egzekucijų
Pasipiktinimas dėl įvykdytų egzekucijų / „Scanpix“/AP nuotr.

Šeichas Nimras al Nimras, 2011 metais prasiveržusių protestų sunitų valdomos Saudo Arabijos rytuose varomoji jėga, buvo vienas iš 47 nuteistųjų, kuriems šeštadienio rytą buvo nukirstos galvos.

Irako šiitų partijos „Dawa“, kuriai priklauso premjeras Haideras al Abadi ir jo pirmtakas Nuri al Maliki, parlamentinės frakcijos vadovas Khalafas Abdelsamadas sakė, kad Bagdadas turėtų imtis veiksmų.

„Abdelsamadas ragina Irako vyriausybę uždaryti Saudo Arabijos ambasadą, išsiųsti ambasadorių ir įvykdyti egzekucijas visiems teroristams iš Saudo Arabijos, laikomiems Irako kalėjimuose“, – sakoma jo biuro pranešime.

Rijadas savo ambasadą Bagdade vėl atidarė tik gruodžio 15 dieną – abiejų šalių diplomatiniai santykiai nutrūko prieš ketvirtį šimtmečio dėl Irako invazijos į Kuveitą. Pats ambasadorius Irake dirba dar tik tris dienas.

Teisingumo ministerijos atstovas nurodė, kad prieš šešis mėnesius Irako kalėjimuose buvo laikomas 61 Saudo Arabijos pilietis, tačiau naujesnės informacijos kol kas negalėjo pateikti.

„Egzekucija šeichui Nimrui al Nimr sukels rimtų pasekmių ir lems Saudo (karališkosios šeimos) valdymo pabaigą“, – sakoma Kh.Abdelsamado biuro pranešime.

Šiitų sukarinta organizacija „Asaib Ahl al Haq“, kuri yra viena stipriausių Irake, pateikė panašių reikalavimų.

Kitos įtakingos sukarintos organizacijos „Hashed al-Shaabi“ (Liaudies mobilizacija), kurioje dominuoja Teherano palaikomos kovotojų grupės, aukščiausiasis lyderis Abu Mahdi al Mohandisas irgi pasmerkė N.al Nimro nukirsdinimą.

„Kaip tik tada, kai Saudo Arabijos valdytojai remia terorą visame pasaulyje, siųsdami takfiritus (sunitus ekstremistus), ginklus ir užminuotus automobilius į musulmoniškas šalis, šiandien jie įvykdė egzekuciją garbingiausiam vyrui Saudo Arabijoje“, – sakoma jo pranešime.

Pagal takfiritų ideologiją, kurios laikosi kai kurios radikalios sunitų grupuotės, kaip „Islamo valstybė“, kontroliuojanti dalį Irako ir Sirijos, išpažįstantieji kitokių atmainų islamą laikomi eretikais.

A.M.al Mohandisas palaiko glaudžius ryšius su Teheranu, kuris po N.alNimro egzekucijos perspėjo, kad Saudo Arabija už tai brangiai sumokės.

„Saudo Arabijos vyriausybė palaiko teroristų judėjimus ir ekstremistus, o vidaus krizes sprendžia priespauda ir egzekucijomis ... Saudo Arabijos vyriausybė brangiai sumokės už tokią politiką“, – pareiškė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Saudo Arabija per 2015 metus įvykdė egzekucijas daugiau negu 150 žmonių. Kaip nurodo žmogaus teisių organizacijos, daugiausiai pasaulyje mirties bausmių įvykdoma Kinijoje, Irane, Pakistane ir Irake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius