Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake šiitai ir sunitai Ramadaną šiemet pradeda tą pačią dieną

Irake šiitams ir sunitams šeštadienį prasideda musulmonų pasninko mėnuo Ramadanas – taip įvyko pirmą kartą po diktatoriaus Saddamo Husseino režimo žlugimo 2003 metais. Anuomet Irako valdžioje dominavo sunitai.
Ramadanas
Ramadanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Mada Ramadanas Irakas

Irake, kaip ir daugumoje arabų šalių, ypač Saudo Arabijoje, sunitai anksčiau paskelbė pradėsią Ramadaną šį šeštadienį.

O penktadienio vakare ir Irako šiitų vyriausiasis dvasininkas didysis ajatola Ali Husseini al-Sistani paskelbė, jog šiitai pasninko mėnesį pradės taip pat šeštadienį.

Konfliktas tarp abiejų musulmoniškų bendruomenių Irake po Saddamo Husseino nuvertimo nusinešė dešimtis tūkstančių gyvybių abiejose pusėse. Ypač daug aukų buvo 2006 ir 2007 metais.

Kadangi islamas vadovaujasi Mėnulio kalendoriumi, šis švenčiausias musulmonų mėnuo kasmet prasideda maždaug 11 dienų anksčiau, o jo pradžią tradiciškai nulemia jauno Mėnulio pasirodymas.

Kadangi ketvirtadienį Mėnulio pjautuvas nebuvo pastebėtas, jį tikimasi pastebėti penktadienį, tad pasninkas prasideda šeštadienį išaušus.

Tai taikoma Alžyrui, Bahreinui, Egiptui, Irakui, Jordanijai, palestiniečių teritorijoms, Katarui, Sudanui, Sirijai, Tunisui, Jungtiniams Arabų Emyratams (JAE) ir Jemenui.

Tačiau visi libiečiai ir Libano šiitai, kurie mėnulio mėnesius skaičiuoja pagal astronominius apskaičiavimus, pasninką pradėjo penktadienį, pranešė dvasininkai.

Ramadanas skirtas nuodugnesniems apmąstymams ir dažnesnėms maldoms, ne tik kūno, bet ir sielos apvalymui. Pasninko valandomis draudžiami lytiniai santykiai, musulmonų reikalaujama visą dėmesį skirti savidrausmei, aukai ir neturtingųjų šelpimui.

Ramadanas baigiasi švente Id al Fitru, kurios metu ryte rengiamos bendruomeninės maldos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius