Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irakiečiai eilėraščiais ir gėlėmis mini Saddamo Husseino gimtadienį

Saddamo Husseinošalininkai arabai sunitai antradienį paminėjo Irako diktatoriaus, kuriam prieš pustrečių metų buvo įvykdyta mirties bausmė, gimtadienį. Prie jo kapo gimtajame Audžos kaime jie skaitė eiles ir giedojo giesmes iš Korano .
Prie diktatoriaus kapo rinkosi ir moksleiviai.
Prie diktatoriaus kapo rinkosi ir moksleiviai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Netoli sunitų bastiono Tikrito miesto esančioje Audžoje nuverstojo diktoriaus gimtadienį tarp kitų asmenų minėjo ir mokiniai. Jam šiais metais būtų sukakę 72-eji.

H.Saddamas Irakui vadovavo nuo 1979 metų, kol jo žiaurų režimą nuvertė 2003 metais įsiveržusios JAV vadovaujamos karinės pajėgos. Sučiuptas diktatorius buvo 2006 metų gruodį pakartas už nusikaltimus žmogiškumui.

„Mes niekada neužmiršime Saddamo Husseino. Dešimtmečiais gyvenome jo globojami“, – sakė 40-metė Um Mohammed. Už jos stovėjo trys jos vaikai.

„Sieksime įskiepyti savo vaikams meilę jam ir visada lankysime jo kapą. Velionio prezidento gimtadienis – mums brangi šventė, ir taip bus visada“, – sakė moteris.

H.Saddamas gimė 1937 metais balandžio 28 dieną anuomet vargingame Audžos kaime, bet skurdi vaikystė nesutrukdė jam vėliau tapti Irako prezidentu ir įsirengti prabangių rūmų po visą šalį.

Aštuoniems mėnesiams praėjus po Bagdado užėmimo, 2003 metų gruodį jį, pasislėpusį urve netoli Tikrito esančioje fermoje, sučiupo JAV kariškiai. Buvęs diktatorius buvo uždarytas JAV kontroliuojamame kalėjime šalia sostinės oro uosto.

Irako teismas jį pripažino kaltu, įsakius nužudyti 148 šiitus iš Dudžailo kaimo, kuriame 1982 metais buvo nesėkmingai mėginta pasikėsinti į jo gyvybę.

Dabar apie Audžą buvo sustiprintas saugumas, kai minėjimo dalyviai ėjo į mauzoliejų, kuriame yra palaidotas buvęs Irako prezidentas.

Mergaitės mėlynomis suknelėmis padėjo gėlių ant jo kapo tamsioje salėje, papuoštoje kremo spalvos marmuru, baltu audeklu ir didžiule buvusio diktatoriaus nuotrauka per visą sieną.

Um Ziad atvyko iš Bagdado, kad kartu su Saddamo Husseino šeimos moterimis pagerbtų Irako vadovą.

„Neužmiršime Saddamo gimtadienio ir atvyksime kiekvienais metais, kad padėtume gėlių ant jo kapo ir paskaitytume Koraną“, – sakė ji.

Pradinėje Tikrito mokykloje besimokantis 11-metis Myasaras Ahmedas išdidžiai laikė Irako vėliavą, o kiti moksleiviai rimtais veidais stovėjo šalia.

„Atėjau aplankyti Baba (Tėvo) Saddamo“, – sakė moksleivis.

Valdant H.Saddamui, balandžio 28 dieną visoje šalyje buvo iškilmingai būdavo švenčiamas jo gimtadienis. Šventės centras – Tikritas, kuriame diktatoriaus gimtadienis buvo minimas dainomis, šokiais ir poezijos skaitymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius