Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irakiečiai pateiks ieškinį Didžiosios Britanijos Vyriausybei dėl kareivių smurto

Keliasdešimt irakiečių kreipėsi į Didžiosios Britanijos teismą su skundais dėl britų karių smurto ir pareikalavo surengti nepriklausomą jų patirtų kankinimų tyrimą, praneša antradienį Amerikos televizijos kompanija CNN.
JAV karinės pajėgos
Karinės pajėgos Irake / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keliasdešimt irakiečių kreipėsi į Didžiosios Britanijos teismą su skundais dėl britų karių smurto ir pareikalavo surengti nepriklausomą jų patirtų kankinimų tyrimą, praneša antradienį Amerikos televizijos kompanija CNN.

Bent 125 irakiečiai pareiškė, kad su jais buvo blogai elgiamasi: neleidžiama miegoti, jie buvo verčiami stovėti nepatogia poza arba klūpėti, taip pat prieš juos buvo imamasi kitokių vulgarių ir įžeidžiamų veiksmų.

CNN praneša, kad irakiečiai šią savaitę ketina pateikti oficialų ieškinį Didžiosios Britanijos Vyriausybei.

 Smurtiniai veiksmai – ne pavienis atvejis

Pasak advokato Philo Shinerio, smurtiniai veiksmai prieš irakiečius buvo ne pavienis atvejis, kai kariai veikė pažeisdami įsakymą. Jie buvo dalis „sąmoningos smurto politikos, taikomos per tardymus“, pabrėžė juristas.

„Kaltinimai, kuriuos pateikė irakiečiai, rodo nuolatinį smurtą prieš kalinius ir tai atspindi jei ne bendrą ginkluotųjų pajėgų poziciją, tai bent nuolaidžiavimą tokiai praktikai ir jos paplitimą“, – sakoma advokato pareiškime.

Irakiečių kaltinimai nukreipti prieš specialųjį tardymo padalinį Irake.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija atsisakė atsakyti į CNN klausimus dėl britų kareivių smurto prieš kalinius irakiečius.

 Didžioji Britanija: viešas tyrimas nebūtinas

Remdamasi Europos žmogaus teisių gynimo konvencija, Didžiosios Britanijos Vyriausybė privalo atlikti irakiečių pateiktų kaltinimų nepriklausomą tyrimą.

Kaip atsakovas teisme kalbėjęs Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Liamas Foxas sakė, kad jam „didelį susirūpinimą“ kelia kaltinimai smurtu ir jis ketina išsamiai išsiaiškinti kiekvieną konkretų atvejį.

Tuo pat metu L.Foxas nemano, kad būtina surengti viešą tyrimą.

Anksčiau Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pranešė, kad britų karo policija jau nagrinėja irakiečių pateiktus kaltinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius