Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako karas nusinešė 120 tūkst. gyvybių ir kainavo 800 mlrd. dolerių

Mažiausiai 116 tūkst. civilių irakiečių ir per 4 800 koalicinių pajėgų karių žuvo Irake nuo karo pradžios 2003 metais iki JAV kontingento išvedimo 2011 metais, penktadienį paskelbė tyrėjai.
Įvykio vietoje
Irakas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dalyvavimas Irako kare Jungtinėms Valstijoms iki šiol atsiėjo 810 mlrd. dolerių, tačiau ši suma gali ilgainiui išaugti iki 3 trln., pridūrė jie.

Šiuos įvertinimus pateikė du JAV sveikatos apsaugos profesoriai, kurių apžvalga buvo paskelbta Didžiojoje Britanijoje leidžiamame medicinos žurnale „The Lancet“.

Studijos autoriai šiuos skaičius grindžia analitiniuose žurnaluose paskelbtais duomenimis ir vyriausybinių agentūrų, tarptautinių organizacijų bei žiniasklaidos pranešimais.

„Darome išvadą, kad bent 116 903 nekombatantai irakiečiai ir per 4 800 koalicijos kariškių žuvo per aštuonerių metų laikotarpį“ Irako kare 2003-2011 metais, nurodė jie.

„Daug irakiečių civilių buvo sužeisti arba susirgo dėl šalies sveikatos apsaugos infrastruktūrai padarytos žalos, o apie 5 mln. tapo pabėgėliais, – rašoma studijoje. – Daugiau nei 31 tūkst. JAV karių buvo sužeisti, o nemaža dalis dislokuotųjų patyrė potrauminio streso sindromą, trauminius smegenų sužalojimus ir kitokių neuropsichologinių sutrikimų ir su jais susijusių psichosocialinių problemų.“

Remdamiesi duomenimis, paskelbtais tinklalapyje costofwar.com, kuriame apžvelgiamos JAV Kongreso skirtos lėšos, studijos autoriai nurodė, kad iki šių metų sausio 15-osios Irako karas Jungtinėms Valstijoms kainavo apie 810 mlrd. dolerių, „neįskaitant skolinimosi kainos“.

„Galutinė šio karo kaina Jungtinėms Valstijoms gali siekti 3 trln. dolerių, – pridūrė jie. – Aišku, kad šie pinigai galėjo būti išleisti vidaus arba pasaulinėms sveikatos gerinimo programoms. Žmogiškųjų išteklių nukreipimas taip pat buvo reikšmingas – Irake, JAV ir kitose koalicijos šalyse.“

Šią apžvalgą paskelbė Bostone įsikūrusios Tuftso universiteto Medicinos mokyklos profesorius Barry Levy ir Niujorke veikiančio Alberto Einsteino medicinos koledžo profesorius Victoras Sidelas.

Studija buvo paskelbta kartu su kitų tyrimų dėl Irako karo padarinių visuomenės sveikatai apžvalgomis, kurias „The Lancet“ išspausdino minint to konflikto pradžios 10-ąsias metines.

2006 metais „The Lancet“ paskelbtoje Baltimorėje, Merilande, įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto tyrėjų grupės studijoje buvo nurodyta, kad per pirmuosius 40 mėnesių tame kare žuvo 655 tūkst. žmonių. Šis skaičius buvo daugelio ginčijamas.

2008 metais Irako vyriausybės ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) atliktoje studijoje, paskelbtoje žurnale „The New England Journal of Medicine“, teigiama, kad nuo 2003-ųjų kovo iki 2006-ųjų birželio Irake dėl smurto žuvo 104-223 tūkst. irakiečių.

Šie skaičiai buvo pagrįsti medžiaga, surinkta aplankius apie 1 000 gyvenviečių visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius