-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 26 /14:59

Iranas išlaisvina įkalintą Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotoją

Iranas išlaisvino įkalintą Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotoją Olivier Vandecasteele, penktadienį pranešė belgų ministras pirmininkas Alexander'as De Croo, pridurdamas, kad vyras jau pakeliui namo.
Už Olivier Vandecasteele išslaivinimą pasisakantys plakatai Belgijoje
Už Olivier Vandecasteele išslaivinimą pasisakantys plakatai Belgijoje / „AP“/„Scanpix“

Iranas išlaisvino įkalintą Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotoją Olivier Vandecasteele, penktadienį pranešė belgų ministras pirmininkas Alexander'as De Croo, pridurdamas, kad vyras jau pakeliui namo.

„Olivier nepakeliamomis sąlygomis praleido 455 dienas Teherano kalėjime. Nekaltas“, – sakė A.De Croo.

„Jei viskas vyks pagal planą, šį vakarą jis bus su mumis. Pagaliau laisvas!“ – pridūrė premjeras.

Tuo metu Omanas penktadienį pranešė, kad Belgija ir Iranas keičiasi kaliniais.

Omano užsienio reikalų ministerijos pranešime nenurodomi kaliniai, kuriais keičiamasi. Tačiau Iranas siekė, kad Belgija grąžintų diplomatą, nuteistą už sprogdinimo planavimą Prancūzijoje, o Belgija siekė, kad būtų paleistas Irano sulaikytas humanitarinės pagalbos darbuotojas.

„Šiandien, penktadienį, iš Teherano ir Briuselio paleistieji buvo pervežti į Maskatą, ruošiantis jų grįžimui į savo šalis, – teigė užsienio reikalų ministerija. – Omano sultonatas teigiamai įvertino Irano ir Belgijos derybose Maskate vyravusią pozityvią dvasią ir jų norą išspręsti šį humanitarinį klausimą.“

Irano vyriausiasis diplomatas penktadienį pranešė, kad Belgija paleido įkalintą Irano diplomatą Assadollah Assadi ir kad jis grįžta į Islamo respubliką.

„Assadollah Assadi, nekaltas mūsų šalies diplomatas, kuris daugiau kaip dvejus metus buvo neteisėtai laikomas Vokietijoje ir Belgijoje pažeidžiant tarptautinę teisę, jau grįžta į tėvynę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahiana ir padėkojo Omanui už jo vaidmenį užtikrinant jo išlaisvinimą.

Omanas jau seniai yra Vakarų derybininkas su Iranu.

Sausį Iranas nuteisė belgų pagalbos darbuotoją O. Vandecasteele ilga laisvės atėmimo bausme ir 74 kirčiais po to, kai uždarame teismo procese jį pripažino kaltu dėl šnipinėjimo. Jam taip pat buvo skirta 1 mln. dolerių (931,53 mln. eurų) bauda.

2021 metais Belgija nuteisė Irano diplomatą Assadollah Assadi už sąmokslo susprogdinti užsienyje veikiančios opozicijos renginį prie Paryžiaus organizavimą 2018 metais ir skyrė jam 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pastaraisiais metais Iranas sulaikė daug užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų, kaltindamas juos šnipinėjimu ar kitais valstybės saugumo pažeidimais ir nuteisdamas po slaptų teismo procesų, kuriuose, teisių grupių teigimu, jiems nebuvo užtikrintas tinkamas teismo procesas.

Kritikai ne kartą kaltino Iraną, kad šis kaliniais naudojasi derybose su Vakarais.

Iranas, kuriam dėl sparčiai plėtojamos branduolinės programos taikomos Vakarų sankcijos, pastaraisiais mėnesiais susiduria su protestais ir ekonomine įtampa. Omano sultonas Haithamas bin Tariqas jau buvo suplanavęs šį savaitgalį apsilankyti Teherane prieš paskelbtą apsikeitimą kaliniais.

Tremtyje veikianti Irano opozicijos grupė penktadienį apkaltino Belgiją sumokėjus gėdingą išpirką už įkaitų paėmimą po to, kai Teheranas išlaisvino įkalintą Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotoją Olivier Vandecasteele mainais į Irano diplomatą, kurį Belgijos teismas nuteisė už terorizmą.

„Teroristo paleidimas... yra gėdinga išpirka terorizmui ir įkaitų grobimui. Tai padrąsins Iraną valdantį religinį fašizmą tęsti savo nusikaltimus“, – sakoma Paryžiuje įsikūrusios Nacionalinės Irano pasipriešinimo tarybos (NCRI) pareiškime.

Irano diplomatas A.Assadi buvo įkalintas Belgijoje dėl 2018 metų sąmokslo susprogdinti NCRI opozicijos mitingą prie Paryžiaus. Po mainų, kuriems tarpininkavo Omanas, jis grįžta į Teheraną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius