-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iranas „neturi urano atominei bombai gaminti“, sako JAV žvalgybos direktorius

Iranas dar nenusprendė, ar kurti atominę bombą, o šiuo metu dar neturi ginklams tinkamo itin sodrinto urano, kurį būtų galima naudoti atominei bombai pagaminti, antradienį JAV įstatymų leidėjams sakė žvalgybos vadovai.
 Irano prezidentas Mahmoudas Ahnadinejadas.
Irano prezidentas Mahmoudas Ahnadinejadas. / „Scanpix“ nuotr.

Kaip senatoriams pareiškė JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Dennisas Blairas, Teheranas turi tik silpnai sodrinto urano.

„Nors mes nežinome, ar Iranas šiuo metu ketina gaminti branduolinius ginklus, vertiname taip: ... Teheranas bent jau pasilieka galimybę juos gaminti“, – Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė D.Blairas.

Kad būtų galima pagaminti atominę bombą, būtina turėti stipriai sodrinto urano, bet, pasak D.Blairo, Iranas „dar nepriėmė sprendimo“ gaminti stipriai sodrintą uraną.

Tačiau Teheranas sodrina uraną nepaisydamas pasaulio sankcijų ir įsisavina tolimojo nuotolio raketų, kurios galėtų nunešti atomines bombas už vandenynų, technologijas, sakė D.Blairas.

Be to, dauguma žvalgybos agentūrų mano, kad Teheranas tikriausiai galės itin sodrintą uraną gaminti maždaug 2010-2015 metais. JAV valstybės departamentas numato, kad tai Iranas galės daryti nuo 2013-ųjų.

„Nors mes nežinome, ar Iranas šiuo metu ketina gaminti branduolinius ginklus, vertiname taip: ... Teheranas bent jau pasilieka galimybę juos gaminti“, – Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui sakė D.Blairas.

Jis pripažino, kad JAV požiūris neatitinka ištikimo sąjungininko Izraelio pozicijos: „Izraeliečiai yra daug labiau dėl to susirūpinę ir jie laikosi labiau blogiausio atvejo požiūrio į tuos dalykus“.

Kad susikurtų branduolinį arsenalą, Iranui reiktų itin sodrinto urano atsargų, pajėgumų pasigaminti kovinę galvutę (tą procesą jis įšaldė 2003 metų viduryje ir tikriausiai neatnaujino) ir tolimojo nuotolio raketų.

JAV žvalgybos agentūros padarė išvadą, kad Iranas dar „nenusprendė tęsti darbus visomis trimis kryptimis“, nurodė D.Blairas.

Vos prieš savaitę Mike'as Mullenas, JAV štabų vadų komiteto pirmininkas, interviu televizijos kanalui CNN pareiškė, kad Iranas turi pakankamą kiekį medžiagų atominei bombai sukurti.

Šios savaitės pradžioje Izraelio karinės žvalgybos vadovas generolas majoras Amosas Yadlinas pareiškė, kad Iranas „peržengė technologijų ribą“ ir dabar gali kurti branduolinį ginklą.

Tačiau kalbėdamas senatoriams D.Blairas sakė, izraeliečiai pateikė „patį blogiausią scenarijų“.

Pentagono žvalgybos tarnybos vadovas Michaelas Maplesas, kalbėdamas svarstymuose po D.Blairo pranešimo, pareiškė, kad Izraelio ir JAV turima informacija yra vienoda. Tačiau šalys padarė iš jos skirtingas išvadas dėl tikimybės Iranui susikurti branduolinį ginklą.

Kalbėdamas apie grupuotę „al Qaeda“ D.Blairas pažymėjo, kad ji dabar silpnesnė nei prieš metus. JAV nacionalinės žvalgybos direktorius šitai aiškino tuo, kad per smūgius iš oro Pakistano ir Afganistano pasienyje buvo likviduoti keli grupuotės lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius