Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas prisipažino, kad niekada nebuvo nutraukęs iki 20 proc. sodrinto urano gamybos

Irano atominės energetikos agentūros vadovas Ali Akbaras Salehi pareiškė, kad Teheranas niekada nebuvo sustabdęs iki 20 proc. sodrinto urano gamybos, paneigdamas ankstesnius pranešimus apie laikiną sodrinimo nutraukimą, trečiadienį rašoma parlamento interneto svetainėje.
Ali Akbaras Salehi
Ali Akbaras Salehi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Iki 20 procentų sodrintas uranas ir branduolinės plokštės yra gaminami mūsų šalyje, ir jų produkcija niekada nebuvo nutraukta“, – svetainėje cituojamas A.A.Salehi.

„Branduolinės plokštės Teherano reaktoriui yra gaminamos pačioje šalyje, o branduoliam reaktoriui reikalingo kuro kasetės yra skiriamos kiekvieną mėnesį“, – sakė A.A.Salehi.

Kiek anksčiau šį mėnesį Užsienio reikalų komiteto atstovas, konservatyvių pažiūrų parlamentaras Hosseinas Naqavi Hosseini informavo, kad Iranas laikinai nutraukia urano sodrinimą iki 20 procentų.

Tačiau komiteto pirmininkas Allaeddine'as Boroujerdi šeštadienį paneigė šią informaciją, o H.Naqavi Hosseini vėliau pareiškė, kad jis buvo klaidingai cituotas.

Irano vykdoma urano sodrinimo programa yra vienas pagrindinių Teherano nesutarimų su pasaulio galybėmis punktų. Iki 20 proc. sodrinamas uranas kelia didžiausią susirūpinimą Vakarų šalims ir Izraeliui, kurie baiminasi, kad Iranas gali slapta skirti dalį šios medžiagos tolesniam sodrinimui iki atominiams ginklams tinkamo lygio.

Branduoliniams užtaisams gali būti naudojamas tik daugiau nei iki 90 proc. prisodrintas uranas. Tuo tarpu jėgainių reaktoriams tinka daug mažiau prisodrintas branduolinis kuras. Iranas nurodo, kad iki 20 proc. prisodrintas uranas reikalingas jo medicinos tyrimų reaktoriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius