-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iranas priverstinai nutupdė keleivinį lėktuvą

Vienam užsakomųjų reisų lėktuvui, skraidinusiam iš Afganistano 100 žmonių, tarp kurių buvo JAV piliečių, buvo įsakyta nutūpti pietų Irane dėl klaidų jo skrydžio plane, šeštadienį pranešė vienas pareigūnas Teherane.
„Fly Dubai“ lėktuvas
„Fly Dubai“ lėktuvas

Šis retas incidentas sukėlė nerimą Jungtinėms Valstijoms, tačiau problema buvo išspręsta; kelias valandas ant žemės praleidęs lėktuvas išskrido į savo kelionės tikslą – Dubajų.

„Supratome, kad skrydžio informacija neteisinga; norėdami įsitikinti, kad nekils jokių problemų, paprašėme piloto nutūpti“, – sakė Irano oro uostų organizacijos vadovas Mohammadas Ali Ilkhani.

Oro bendrovės „Fly Dubai“ reiso FZ-4359 lėktuvas nutūpė Persijos įlankos uostamiesčio Bandar Abaso oro uoste. Jis anksčiau pakilo iš Bagramo oro pajėgų bazės Afganistane, penktadienį nurodė JAV pareigūnai.

Pilotų buvo paprašyta lėktuvą nutupdyti, nes jis skrido Irano oro erdvėje, ir informacija apie jo maršrutą nebuvo tiksli

JAV Valstybės departamentas greitai paneigė Amerikos žiniasklaidos pranešimus, esą Iranas pakėlė į orą naikintuvus, kurie privertė civilinį lėktuvą nusileisti.

Pasak M.A.Ilkhani, oro uosto pareigūnams nebuvo žinoma, kad tarp lėktuvo keleivių esama amerikiečių, ir pilotų buvo paprašyta lėktuvą nutupdyti, nes jis skrido Irano oro erdvėje, ir informacija apie jo maršrutą nebuvo tiksli.

„Apklausėme pilotą ir patikrinome jo skrydžio dokumentus. Pilotas pripažino, kad ten buvo klaidų. Tuomet jam buvo leista išskristi“, – nurodė M.A.Ilkhani.

Kelias valandas išbuvęs ant žemės, lėktuvas vėl pakilo, atskirai pranešė Valstybės departamento atstovo pavaduotoja Marie Harf.

Vašingtonas ir Teheranas nepalaiko oficialių diplomatinių santykių jau beveik tris dešimtmečius. Jie nutrūko 1979 metais, kai Teherane buvo užimta JAV ambasada ir prasidėjo 444 dienas trukusi įkaitų krizė.

Pastaraisiais mėnesiais abi šalys dalyvauja tiesioginėse derybose dėl ginčijamos Irano branduolinės programos, tačiau jų santykiai tebėra įtempti.

Teheranas tebelaiko kelis JAV piliečius, tarp jų vieną jūrų pėstininką, nors Vašingtonas prašė juos grąžinti į tėvynę.

„Niekas nerodo, jog būtų buvę kažkas daugiau, – M.Harf sakė televizijai CNN apie pastarąjį incidentą. – Iš tikrųjų vertiname tai vien kaip biurokratinį reikalą.“

Pareigūnai patvirtino, kad tame lėktuve buvo Amerikos piliečių, taip pat JAV vyriausybės kontraktininkų iš įvairių šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius