-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas sutinka perduoti urano atsargas kitoms šalims, sako URM atstovas

Teheranas neprieštarautų Vakarų pasiūlytam planui, pagal kurį Irano sukauptos mažai prisodrinto urano atsargos būtų perduotos trečiosioms šalims, tačiau tik su sąlyga, kad jų keitimas į branduolinį kurą vyktų šiitiškoje respublikoje, antradienį sakė Irano URM atstovas spaudai.
Irano opozicionierius, dėvintis Mahmoudo Ahmadinejado kaukę
Irano opozicionierius, dėvintis Mahmoudo Ahmadinejado kaukę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Iranas nenusistatęs prieš urano siuntimą į užsienį, tačiau svarsto, kaip tai būtų galima atlikti“, – per spaudos konferenciją sakė diplomatinės žinybos atstovas Raminas Mehmanparastas.

Pasak jo, Iranas siekia „100 proc. garantijos“, kad bus aprūpintas branduoliniu kuru, kuris reikalingas Teherane veikiančiam tyrimų reaktoriui.

R.Mehmanparastas pridūrė, kad iki 3,5 proc. prisodrintas uranas galėtų būti keičiamas į kitose šalyse iki 20 proc. prisodrintą branduolinį kurą, jeigu toks keitimas vyktų Irane.

Iranas ir didžiosios pasaulio valstybės jau ne vieną savaitę nesugeba susitarti dėl keitimosi branduolinėmis medžiagomis sutarties, kuri padėtų sumažinti Vakarų šalių nuogąstavimus dėl Teherano branduolinės programos.

Vakarų šalys, ypač Jungtinės Valstijos, baiminasi, kad Iranas gali slapta pasigaminti smarkiai prisodrinto urano, kuris būtų tinkamas atominiams užtaisams, tačiau Teheranas tokias prielaidas griežtai neigia.

Siekiant išspręsti šią krizę, Jungtinių Tautų (JT) branduolinių programų priežiūros agentūra praeitą mėnesį pasiūlė planą, pagal kurį Iranas perduotų 1200 kilogramų mažai sodrinto urano (apie 70 proc. deklaruotų atsargų) Rusijai. Ši branduolines medžiagas labiau prisodrintų ir perduotų jas Prancūzijai, kuri pagamintų kuro kasetes Teherano reaktoriui.

Tačiau Iranas atmetė šį pasiūlymą, kai dalis šiitiškos respublikos aukštų pareigūnų griežtai pasipriešino urano išsiuntimui iš šalies viena partija, baimindamiesi, kad Vakarų šalys gali netesėti savosios sandorio dalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius