Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane teisiama 100 Ahmadinejado perrinkimui nepritarusių „riaušininkų“

Teherane revoliuciniame teisme prasidėjo maždaug 100 „riaušininkų“, kurie nepritarė prezidento Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimui, procesas, šeštadienį pranešė naujienų agentūra „Fars“.
Teismo salėje
Teismo salėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp teisiamųjų yra garsių reformų šalininkų, tarp jų – artimas buvusio prezidento Mohammado Khatamio padėjėjas, sakoma agentūros pranešime.

Tarp garsių reformų šalininkų, kurie yra atsakovai šioje byloje, minimi Islamo respublikos mudžahidų organizacijos aukšto rango narys Behzadas Nabavis, garsus partijos „Statymo vykdytojai“ narys Mohammadas Atrianfaras ir Kovojančių dvasininkų asamblėjos narys Mohammadas Ali Abtahis.

B.Nabavis taip pat buvo parlamento pirmininko pavaduotojas valdant M.Khatamiui, o M.A.Abtahis buvo M.Khatamio viceprezidentas, atsakingas už parlamento reikalus.

Kitas garsus kaltinamasis yra Abdollah Ramezanzadeh, 1997–2005 metais dirbęs M.Khatamio atstovu.

Irano naujienų agentūros informuoja, kad atsakovai kaltinami „dalyvavimu riaušėse, veikimu prieš nacionalinį saugumą, viešosios tvarkos pažeidimu, visuomeninės ir vyriausybinės nuosavybės niokojimu ir ryšiais su kontrrevoliucinėmis grupėmis“.

Per tą smurto protrūkį, kuris didžiausias buvo Teherane, žuvo maždaug 30 žmonių, o dar šimtai buvo sužeisti, nurodo iraniečių pareigūnai.

IRNA cituoja Teherano prokurorus, sakiusius, kad tarp teisiamųjų yra žmonių, kurių nuotraukos buvo padarytos „jiems vykdant tuos nusikaltimus“.

Po birželio 12-osios rinkimų, kurių rezultatai, pasak opozicijos lyderių, buvo suklastoti, saugumo pajėgos areštavo iki 2 tūkst. protestuotojų, politinių aktyvistų, reformų šalininkų ir žurnalistų. Protesto mitinguose, kurie kilo rinkimų nugalėtoju paskelbus M.Ahmadinejadą, dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

Dauguma sulaikytųjų buvo paleisti, bet maždaug 250 tebėra už grotų ir jų tolesnis kalinimas tapo dar vienu veiksniu, vienijančiu judėjimą prieš M.Ahmadinejadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius