Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranietės kerpasi plaukus ir rengiasi kaip vyrai, kad išvengtų moralės policijos

Irane, kur moterims yra privaloma viešumoje užsidengti plaukus, kai kurios imasi radikalių priemonių mėgindamos išvengti šalies moralės policijos – įskaitant ir plaukų nusikirpimą visai trumpai ir vyriškų drabužių vilkėjimą, rašo „Vice“.
Iranietės kerpasi plaukus, kad išvengtų moralės policijos
Iranietės kerpasi plaukus, kad išvengtų moralės policijos / „My Stealthy Freedom“ nuotr.

Nors Iranas atvėrė savo sienas po istorinio branduolinio susitarimo, tačiau šalies valdžia savo gyventojams yra griežta kaip niekad. Pavyzdžiui, neseniai buvo sulaikytos aštuonios iranietės, populiarios socialiniame nuotraukų tinkle „Instagram“. Jų nusikaltimas – skelbė nuotraukas, kuriose jos – neprisidengusios plaukų.

Dalis iraniečių ne tik žodžiais stojo merginų pusėn – moterys skelbia nuotraukas, kuriose jos – trumpais plaukais ir vyriškais marškinėliais. Arba bent jau neužsidengusios plaukų viešose vietose.

Pavyzdžiui, puslapyje „Facebook“ tinkle „My Stealthy Freedom“ („Mano slapta laisvė“), kuris turi daugiau nei milijoną sekėjų, buvo paskelbta jaunos merginos nuotrauka. Joje ji – viešumoje, su trumpais plaukais ir su vyriškais drabužiais.

„Esu iranietė. Tam, kad išvengčiau moralės policijos, nusprendžiau nusikirpti plaukus ir dėvėti vyriškus drabužius, kad galėčiau laisvai vaikščioti Irano gatvėmis“, – rašo ji.

„My Stealthy Freedom“ puslapį prieš dvejus metus sukūrė žurnalistė ir aktyvistė Masih Alinejad – tam, kad kovotų su privalomu hidžabo dėvėjimu. „Valdžia nori įbauginti, bet moterys rado savų būdų, kaip laisvai vaikščioti Irano gatvėmis ar važinėti neužsidengus galvų, – sakė ji „The Independent“. – Tai yra rimtas kultūrinis karas tarp dviejų gyvenimo būdų. Moterims jų plaukai yra jų identitetas, ir jų nusikirpimas vien tam, kad išvengtų moralės policijos, yra gniuždantis, bet iš kitos pusės – drąsus.“

Viename vaizdo siužete, paskelbtame šiame puslapyje, jauna mergina nufilmavo save vaikštančią gatve su marškinėliais ir beisbolo kepurėle.

„Iranas yra šalis, kur kai kurios jaunos moterys, netikinčios šydo privalomumu, dabar pradėjo rengtis kaip vyrai ir mėgautis laisve eiti į stadionus ar paprasčiausiai pasivaikščioti gatvėmis neprivalėdamos užsidengti, – rašoma prie vaizdo įrašo. – Mes tikimės, kad ateis diena, kai moterims Irane nebeprivalės gyventi baimėje, ir kai jų slapta laisvė virs tikrąja.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius