Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano lyderis pasmerkė Vakarų „klaidas“, tačiau tikisi bendradarbiavimo

Irano prezidentas Hassanas Rouhani ketvirtadienį sakydamas kalbą Jungtinėse Tautose (JT), peikė Vakarų šalių klaidas Artimuosiuose Rytuose, tačiau taip pat užsiminė esantis pasiruošęs sudaryti susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.
Irano prezidentas Hassanas Rouhani
Irano prezidentas Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Jungtinės Valstijos išplėtė bombardavimo kampaniją prieš džihadistus Irake ir Sirijoje, H.Rouhani perspėjo, kad regiono nuosaikiosios jėgos – su tarptautinės bendruomenės palaikymu – labiausiai tinkamos spręsti visam pasauliui grėsmę keliančio ekstremizmo problemą.

„Vakarų strateginės klaidos Artimuosiuose Rytuose, Centrinėje Azijoje ir Kaukaze pavertė tas pasaulio dalis prieglobsčiu teroristams ir ekstremistams“, – Irano lyderis sakė per JT Generalinę Asamblėją Niujorke.

„Netinkami įsikišimai į įvykius Sirijoje yra šio klaidingo strateginio požiūrio Artimuosiuose Rytuose aiškūs pavyzdžiai“, – perspėjo jis.

B.Obama ir H.Rouhani Generalinės Asamblėjos kuluaruose nebendravo, JAV nacionalinio saugumo patarėjos pavaduotojas Benas Rhodesas sakė žurnalistams.

Jungtinių Valstijų ir penkių jas palaikančių arabų šalių pajėgos dalyvauja bombardavimo kampanijoje, kuri turi sutriuškinti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, kurį JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pavadino „mirties tinklu“.

„Tinkamas sprendimas šiai kebliai padėčiai kyla iš paties regiono su tarptautine pagalba, o ne iš išorės“, – sakė H.Rouhani, perspėdamas, kad priešingu atveju kils „padarinių visam pasauliui“.

B.Obama ir H.Rouhani Generalinės Asamblėjos kuluaruose niekaip nebendravo, JAV nacionalinio saugumo patarėjos pavaduotojas Benas Rhodesas sakė žurnalistams.

Praeitais metais abu lyderiai pasikalbėjo telefonu, bet tuo metu jų kontaktai atrodė mažai tikėtini.

H.Rouhani siekia, kad būtų atšauktos gniuždančios Vakarų valstybių sankcijos, smarkiai smogusios Irano ekonomikai ir neleidžiančios naftos bendrovėms užsiimti verslu šioje šalyje.

„Esame pasiryžę tęsti derybas su pašnekovais atvirai ir gera valia, remdamiesi abipuse pagarba ir pasitikėjimu“, – sakė H.Rouhani, kalbėdamas apie derybas dėl branduolinės programos.

Jo pozicija atkartojo B.Obamos ankstesnę dieną pasakytą kalbą – Irano lyderis pareiškė, kad branduolinė sutartis būtų „istorinė galimybė“, kuri pasiųstų „taikos ir saugumo“ žinią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius