Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano opozicijos lyderiams liepta pasirinkti atgailą arba mirtį

Irane šimtai tūkstančių Vyriausybės rėmėjų trečiadienį išėjo į Teherano gatves, siekdami parodyti opozicijai savo galią.
Vyriausybės šalininkas laiko plakatą, kuriame pavaizduoti buvęs šalies prezidentas Mohammadas Khatamis ir Miras Hosseinas Mousavis su žmona. Užrašas ant plakato skelbia: „Mirtis veidmaniams“.
Vyriausybės šalininkas laiko plakatą, kuriame pavaizduoti buvęs šalies prezidentas Mohammadas Khatamis ir Miras Hosseinas Mousavis su žmona. Užrašas ant plakato skelbia: „Mirtis veidmaniams.“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu įtakingas konservatyvių pažiūrų dvasininkas, ajatola Ahmadas Alamolhoda įspėjo opozicijos lyderius „atgailauti“, nes priešingu atveju jie bus paskelbti „Dievo priešais“ ir jiems grės mirties nuosprendis.

Neminėdamas konkrečių pavardžių ajatola sakė, kad „milijonai čia esančių žmonių maištininkų vadams sako, jog aukščiausiasis lyderis vis dar suteikia jums galimybę atgailauti, todėl per tam tikrą terminą, kurį turi nustatyti teisminė valdžia, jūs privalote pareikšti atgailą ir grįžti į kelią, kuriuo veda lyderis“.

Mes paskutinį kartą įspėjame tuos, kurie patyrė pralaimėjimą rinkimuose, atsiriboti nuo revoliucijos priešininkų, nes priešingu atveju jie pajus revoliucinę Irano tautos rūstybę, – mitinge nuskambėjo perspėjimas opozicijos lyderiams.A.Alamolhoda, kuris yra Ekspertų asamblėjos, renkančios Irano aukščiausiąjį lyderį, narys, pridūrė: „Jei nepaklusite, šie žmonės ir režimas paskelbs jus muharibais (Dievo priešais).“

Tai reiškia, kad jiems gali grėsti mirties bausmė.

„Mes paskutinį kartą įspėjame tuos, kurie patyrė pralaimėjimą rinkimuose, atsiriboti nuo revoliucijos priešininkų, nes priešingu atveju jie pajus revoliucinę Irano tautos rūstybę“, – sakoma pareiškime, kuris buvo perskaitytas baigiantis mitingui.

Šis įspėjimas neabejotinai buvo skirtas Mirui Hosseinui Mousaviui ir Mehdžiui Karoubiui. Mitingo dalyviai taip pat laikė opozicijos lyderius smerkiančius plakatus. Ant vieno jų buvo užrašyta: „Mousavi yra žudikas. Jo egzekucija būtina.“

Praėjus vos kelioms valandoms valstybinė naujienų agentūra IRNA pranešė, kad pagrindiniai opozicijos lyderiai M.H.Mousavis ir M.Karroubis išvyko iš sostinės, būgštaudami dėl savo gyvybės. Tačiau šis pranešimas sukėlė abejonių.

„Du iš maištininkų vadų išvyko iš Teherano į Irano šiaurę, kai sužinojo, kad gyventojai vis labiau pyksta ir reikalauja juos nubausti“, – nurodė IRNA.

Pranešta, kad M.H.Mousavis ir M.Karoubis apsistojo Kelar Abado rajone šiaurinėje Mazandarano provincijoje, prie Kaspijos jūros.

Tačiau M.Karoubio sūnus Hosseinas paneigė šiuos pranešimus ir sakė, kad trečiadienį vakare buvo susitikęs su tėvu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Opozicijos lyderiai Mehdis Karroubis ir Miras Hosseinas Mousavis
Opozicijos lyderiai Mehdis Karroubis ir Miras Hosseinas Mousavis

„Kai kas mėgina kurti baimės ir teroro atmosferą, skleisdami informaciją apie mano tėvo areštą ar pasitraukimą, kad dar labiau jį spaustų“, – rašė Hosseinas savo pareiškime, kurį paskelbė M.Karoubis interneto svetainėje „Sahamnews“.

Vėliau pusiau oficiali naujienų agentūra „Fars“ pranešė, jog „informuoti šaltiniai paneigė, kad maištininkų lyderiai išvyko iš Teherano, nurodę, jog šią melagingą informaciją paskleidė patys maištininkai“.

Savo ruožtu opozicijos tinklalapis „Rahebsabz“, remdamasis specialiu IRNA pranešimu, skirtu Vyriausybės pareigūnams, pranešė, kad valdžia uždarė M.Karoubį ir M.H.Mousavį į areštinę, siekdama juos apsaugoti.

„Revoliucinės gvardijos nariai ir žvalgybos ministerija išvežė M.H.Mousavį ir M.Karoubį iš Kelar Abado miesto, kad apsaugotų juos nuo žmonių pykčio“, – rašoma pranešime.

Tačiau netrukus „Rahebsabz“ paneigė šį pranešimą. Tinklalapis nurodė, kad ši informacija „melaginga“, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Laisvasis lyderi, mes pasiruošę, mes pasiruošę, – skandavo Vyriausybės šalininkai, kreipdamiesi į šalies aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei.Kiek anksčiau per televiziją buvo parodyta, kaip minios įvairiose Teherano vietose susirinkusių žmonių skanduoja šūkius ir mojuoja plakatais su režimą remiančiais užrašais.

„Laisvasis lyderi, mes pasiruošę, mes pasiruošę“, – skandavo Vyriausybės šalininkai, kreipdamiesi į šalies aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei.

Šie mitingai buvo organizuoti atsakant į virtinę opozicijos protestų prieš ginčijamą prezidento Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimą antrai kadencijai birželį vykusiuose rinkimuose, kuriuose M.H.Mousavis ir M.Karoubis buvo jo pagrindiniai varžovai.

Griežto kurso šalininkai piktai reagavo, kai tūkstančiai opozicijos rėmėjų susirinko protestuoti sekmadienį, paskutinę svarbiausios metinės šiitų gedulo šventės – Ašuros – dieną. Jie pasmerkė demonstracijas, pavadindami jas šventvagyste.

„Įžeidžiantys (opozicijos rėmėjų) šūkiai nuliūdino dievobaimingą Irano tautą ir pradžiugino sionistų pasaulį. Faktiškai jie, būdami priešo marionetės, ištiesė raudoną kilimą užsieniečiams, kurie taikosi į šalies saugumą“, – nurodė vyriausybė.

Valstybės prokuroras Gholamas Hosseinas Mohsenis Ejeie per uždarą parlamento posėdį sakė, kad M.H.Mousavis ir M.Karoubis yra „ieškomų asmenų sąraše“, pranešė naujienų agentūra ILNA, cituodama įstatymų leidėją Hassaną Norouzį.

Nuo sekmadienio, kai per Vyriausybės kritikų protestus žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, buvo sulaikyti dešimtys opozicijos veikėjų ir disidentų, taip pat keli už reformas pasisakantys žurnalistai ir aktyvistai.

Areštinėse vis dar laikomi 300 iki 500 „riaušininkų“, kuriuos sulaikė policija, trečiadienį nurodė Irano policijos vadovas Esmailas Ahmadis Moghaddamas ir pridūrė, kad kitos saugumo agentūros taip pat suėmė nemažai protestuotojų.

Nuo dabar policija pradės įgyvendinti visiško netoleravimo politiką ir riaušininkai „sulauks griežto atsako“, įspėjo policijos vadovas.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vyriausioji komisarė Navanethem Pillay sakė, kad ją sukrėtė smurtas ir griežtos priemonės, kurių Irane buvo imtasi prieš opozicijos šalininkus, bei paragino Teheraną sustabdyti „perdėtą saugumo pajėgų jėgos naudojimą“.

M.Ahmadinejadas, kuris apkaltino Jungtines Valstijas ir Izraelį organizavus savaitgalio demonstracijas, trečiadienį pareiškė: „JAV ir kai kurių Europos šalių vadovai kartoja savo senas klaidas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius