Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano prezidentas M.Ahmadinejadas atvyko į Libaną su prieštaringai vertinamu vizitu

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas trečiadienį atvyko į Beirutą su prieštaringai vertinamu vizitu, kurio metu sieks pademonstruoti vienybę su Libano islamistų judėjimu „Hizbollah“.
Mahmoudas Ahmadinejadas Libane
Mahmoudas Ahmadinejadas Libane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išvykdamas į Beirutą dviejų dienų vizito, šiitiškos respublikos lyderis pavadino Libaną pasipriešinimo židiniu.

„Libanas yra pasipriešinimo židinys, stojęs prieš tuos, kurie reikalauja per daug, – Irano valstybinės televizijos tinklalapis citavo M.Ahmadinejado žodžius, ištartus prieš išvykstant į Libaną. – Šiuo atžvilgiu jis atlieka nepriekaištingą vaidmenį.“

Šią kelionę kritikavo Libano provakarietiška parlamento dauguma, taip pat JAV ir Izraelis, siekiantys izoliuoti Iraną dėl jo vykdomos branduolinės programos.

„Hizbollah“ paragino šalininkus trečiadienio rytą masiškai pasveikinti atvykusį griežtosios linijos šalininką, o kelias iš į pietus nuo sostinės esančio oro uosto buvo papuoštas M.Ahmadinejado ir Irano vėliavomis.

Šio vizito akcentu taps ketvirtadienį vyksiantis M.Ahmadinejado apsilankymas per 2006 metų konfliktą sugriautuose Libano pietiniuose kaimuose vos už kelių kilometrų nuo sienos su Izraeliu.Islamistų tvirtove laikomų pietinių Beiruto priemiesčių gatvėse taip pat buvo iškabinti Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei ir 1979 metų islamo revoliucijos, per kurią buvo nuverstas JAV remtas Irano šachas, lyderio ajatolos Ruhollah Khomeinio didžiuliai portretai.

Vizito išvakarėse buvo uždarytos kai kurios pagrindinės Beiruto gatvės ir sugriežtintos kitos saugumo priemonės.

Pirmasis M.Ahmadinejado vizitas Libane nuo jo išrinkimo 2005 metais pabrėš Irano ryšius su šia šalimi ir „Hizbollah“, laikomu Teherano marionete, tačiau taip pat stipriausia karine ir politine jėga nedidelėje Viduržemio pajūrio valstybėje.

Irano prezidentas atvyksta jautriu laikotarpiu politiškai nestabiliame Libane.

M.Ahmadinejadas susitiks su Libano prezidentu Micheliu Sleimanu, premjeru Saadu Haririu ir parlamento pirmininku Nabihu Berriu.

Jis taip pat susitiks su „Hizbollah“ vadovu Hassanu Nasrallah, kuris beveik nesirodo viešumoje nuo jo judėjimo niokojančio karo su Izraeliu 2006 metais. H.Nasrallah tikriausiai pasirodys kartu su M.Ahmadinejadu per Beirute vyksiančią demonstraciją, tačiau nežinoma, ar jis dalyvaus asmeniškai, ar per vaizdo tiltą.

Tačiau šio vizito akcentu taps ketvirtadienį vyksiantis M.Ahmadinejado apsilankymas per 2006 metų konfliktą sugriautuose Libano pietiniuose kaimuose vos už kelių kilometrų nuo sienos su Izraeliu.

Planuojama, kad jis užsuks į „Hizbollah“ bastioną – Bint Džabilio miestą, nuniokotą per šį karą, taip pat į Kanos kaimą, kuris tapo Izraelio aviacijos smūgių taikiniu 1996 ir 2006 metais.

Iranas dosniai finansavo atstatymo darbus Libano pietuose po 2006 metais mėnesį trukusio karo, o M.Ahmadinejadas šiame regione tikriausiai bus sutiktas kaip didvyris.

Jungtinės Valstijos ir Izraelis išsakė susirūpinimą dėl šio vizito, sakydami, kad jis gali pakenkti stabilumui regione.

„Hizbollah“ politiniai priešininkai M.Ahmadinejado vizitą vadina Teherano mėginimu pavaizduoti Libaną kaip „Irano bazę Viduržemio jūros regione“.

M.Ahmadinejadą per šią kelionėje lydės Irano užsienio reikalų ministras Manouchehras Mottakis ir verslo vadovų delegacija. Tikimasi, kad Irano lyderis pasirašys dvišales sutartis dėl bendradarbiavimo energetikos ir vandens ūkio sektoriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius