Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Artimųjų Rytų į Europą sugrįžo apie pusantro tūkstančio džihadistų

Apie trečdalis iš 5 tūkst. europiečių, kariavusių džihadistų pusėje Sirijoje ir Irake, sugrįžo į Europą, kur kai kurie jų gal būt yra gavę įsakymus rengti išpuolius, perspėjama trečiadienį ES kovos su terorizmu tarnybos ataskaitoje.
Policijos operacija Briuselio Molenbeko rajone
Policijos operacija Briuselio Molenbeko rajone / „Scanpix“/AP nuotr.

Dar apie 2,5 tūkst. europiečių liko kovos lauke, tačiau vargu tikėtina, kad jie galėtų grįžti masiškai, pažymima ataskaitoje, kurią matė AFP žurnalistai.

Belgijoje praėjusį mėnesį reikšta susirūpinimo, kad vis daugiau džihadistų grįžta į Europą, kai JAV remiamos koalicijos pajėgos varo grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojus iš jų užimtų teritorijų Sirijoje ir Irake.

Ataskaitoje nurodoma, kad nuo 15 iki 20 proc. šių europiečių žuvo kovos lauke, 30–35 proc. sugrįžo, apie 50 proc. liko karo veiksmų zonoje, tai yra, nuo 2 000 iki 2 500.

Sugrįžusiųjų į Europą yra apie 1 750, sprendžiant pagal procentus, kurie paskelbti ataskaitoje, kurią penktadienį ES vidaus reikalų ministrams pristatys ES kovos su terorizmu koordinatorius Gilles'is de Kerchove'as.

Perspėjama, kad net kai kurios europietės ir jų vaikai, gimę „Islamo valstybės“ paskelbtame „kalifate“ Irake ir Sirijoje, gali kelti grėsmę saugumui, nes jie gali būti radikalizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius