Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Maskvos ir visos Rusijos patriarcho Kirilo rankų dėl padlaižiavimo V.Putinui slysta Ukrainos stačiatikiai

Naujienų svetainė euromaidanpress.com rašo, kad pastaruoju metu, Maskvos patriarchatas, dėl savo palankumo Kremliaus politikai, atstūmė daugybę Ukrainos tikinčiųjų. Šis atstūmimas atspindi Rusų stačiatikių bažnyčios priklausomybę nuo šalies politinės valdžios. Tai dar viena priežasčių, kodėl Rusų bažnyčios įtaka silpsta Ukrainoje.
Vladimiras Putinas ir Rusijos stačiatikių patriarchas Kirilas
Vladimiras Putinas ir Rusijos stačiatikių patriarchas Kirilas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl Maskvos agresijos Ukrainoje Kijevas nesuteikė leidimo į šalį atvykti Rusijos patriarchui Kirilui, nes „jau kurį laiką, jis ir jo Bažnyčia, prarado Ukrainos valstybę kaip Stačiatikių bažnyčios partnerę“, teigė religinių reikalų ekspertė Tatjana Derkač.

Kirilo valdoma Cerkvė poziciuonuoja save kaip dalį valstybės, tačiau ne Ukrainos valstybės, tad neįsileidimas šio asmens į šalį yra normalus atsakas, kaip ir neįsileidimas asmenų, kurie siekia šalį užimti“.

„Bažnyčios santykis su valstybe tapo kone kertiniu akmeniu konstruojant Stačiatikių bažnyčią, ir tai nulėmė, kad Maskvos patriarchatas tapo rusiškosios ideologijos skleidėju, – pabrėžė ekspertė. – Sunku įsivaizduoti dominuojantį tikėjimą Rusijoje, be Rusijos biurokratinio aparato ir oligarchų, kurie yra Bažnyčios rėmėjai.“

Už Rusijos ribų situacija yra kitokia. Kuo ilgiau truks kova tarp Rusijos ir Ukrainos, tuo aiškiau matysis, kad Ukraina nėra Rusija ir niekada ja nebus.

Kitaip tariant, Ukrainoje stačiatikių bendruomenė tvarkosi visiškai skirtingai nei Rusijos stačiatikiai, todėl dviejų šalių bažnyčių sulyginimas negalimas aiškina Derkač.

Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas pirmomis Krymo okupacijos dienomis tylėjo, tačiau po kurio laiko ėmė kalbėti kartodamas V.Putino žodžius, jog Kryme dislokuoti ne Rusijos armijos smogikai, o kažkokie mistiniai savigynos būriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius